Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hjärnskadade skicrosstjärnan Anna Holmlunds pappa: "Vi har inget facit, det är bara tiden som kommer att visa hur det går"

Från 2017
Anna Holmlund på prispallen i mars 2016.
Bildtext Anna Holmlund på världscupprispallen i mars 2016.
Bild: GIAN EHRENZELLER / EPA / All Over Press

Svenskan Anna Holmlund skadades allvarligt i en olycka före jul. Sju månader senare har 29-åringen fått lämna sjukhuset i Danderyd och flytta hem till Sundsvall, rapporterar SVT.

Hemma i Sundsvall får Holmlund hjälp av anställd personal men har svårt att vistas med många människor samtidigt.

– Det fungerar, men det är en svår omställning, sade pappan Lars Holmlund.

– Hon stänger av och klarar inte sådant som hon klarade tidigare.

Vänster sida fungerar bätttre

Dagens Nyheter skrev för en månad sedan att Holmlunds vänstra sida har återhämtat sig betydligt bättre än den högra. Hon får ändå träna upp förmågan i allt grundläggande som har varit självklart förr.

– Jag säger som läkarna sagt hela tiden: Vi sysslar inte med prognoser, sade Lars Holmlund då.

"Det är en annan Anna vi får lära känna"

Enligt Dagens Nyheter kan hjärnskador delas upp i fyra olika grader och Holmlunds skada är på den tredje nivån. Nivå fyra likställs med att vara hjärndöd.

– Den här Anna finns inte kvar längre. Det är en annan Anna vi får lära känna och tycka om nu och se till att det blir så bra som möjligt för. Men det är hon som ska göra framstegen. När vi åker hiss är det hon som ska trycka på knappen, sade pappa Holmlund efter att ha tittat på en bild från hennes elitkarriär.

Tiden får utvisa

Efter att Anna nu flyttat hem till Sundsvall vill Lars Holmlund inte spekulera i hur dotterns liv kommer att se ut i framtiden.

– Det här är inte som att bryta benet, att det läker och sedan kan man börja träna. Vi har inget facit, det är bara tiden som kommer att visa hur det går.

Diskussion om artikeln