Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nya topplopp av Finlands sprintrar – Hurske vill vara aggressivare i finalen

Från 2017
Reetta Hurske, EM 2016.
Bildtext Reetta Hurske vidare till ännu en final.
Bild: SUL

Reetta Hurske tänker inte vika ner sig utan är ute efter en topp-5-placering i lördagens final på 100 meter häck i U23-EM i Polen. På herrarnas 200 meter tog sig båda finländarna vidare till semifinal.

Samuli Samuelsson fortsatte där han blev på 100 meter tidigare på fredagskvällen. Ett par timmar efter fjärdeplatsen på hundringen löpte han den femte bästa tiden (20,93) i försöksheaten på 200 meter.

Även Finlands andra representant Oskari Lehtonen lyckades – alldeles ypperligt, faktiskt. Lehtonen sprang nytt personligt rekord 21,06 och var åtta i sammandraget.

På damernas 100 meter häck klämde sig Reetta Hurske in i final med den delat sjätte bästa tiden (13,44) i semifinalfältet. Hon bättrade på förmiddagens försöksheatsnotering med tre hundradelar.

– Det var bättre än på morgonen, men fortfarande saknar jag aggressivitet i löpningen. Jag borde vara snabbare över häcken och mellan dem, säger Hurske till Yle Sporten.

”Tänker inte vika ner mig”

Hurske har redan erfarenhet från senior-EM såväl ute som inne, och är framme i sin tredje juniormästerskapsfinal. Rutinen hjälper, men samtidigt känner hon sig osäker.

Hon har blivit några tiondelar från sina personliga rekordtider i sommar och vill få till en hastig förbättring.

– Jag hoppas tiden skulle börja på 13,3 eller 13,2 i morgon, lite väl länge har jag nu trampat omkring här på 13,40–50. Jag siktar på topp-5, inte tänker jag vika ner mig.

Salminen elva i finalen

I damernas trestegsfinal slutade Senni Salminen på en elfte plats med resultatet 13,01 som hon skuttade i första omgången. I de två följande hoppen fick hon ett kryss i protokollet.

Damernas sjukamp inleddes på torsdagen med tre finländare och avslutades på fredagen med en. Maria Huntington var 22:a i slutresultaten med poängen 5327. Saga Kivekäs och Miia Sillman avbröt på grund av skador.

Fullständiga resultat hittas här.

Diskussion om artikeln