Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Han äger de mest sällsynta Rolling Stones-skivorna

Från 2017
Uppdaterad 18.07.2017 15:41.
Jan Richardsson sitter framför sina skivhyllor.
Bildtext Jan Richardsson.
Bild: Yle/ Axel Brink

Det tog honom 25 år av ihärdigt letande, forskande och ekonomiska uppoffringar. Nu har Solfbon Jan Richardsson en av de två kompletta Rolling Stones-samlingarna på skivbolaget Decca som existerar i världen.

- Den här kom ut i april 1963. Det är den första Rolling Stones-singeln som kom ut och det är det absolut första trycket. Det är den allra första vinylutgåvan av världens största rockband, säger Jan Richardsson.

Vi står i vad Jan Richardsson själv kallar för sin man-cave, ett rum i hans hus i Solf som är helt dedikerat till rockmusiken. En vägg täcks av en enorm skivhylla och väggarna är tapetserade med planscher, autografer och andra samlarting.

Nästan 3000 vinyler

Jan Richardsson förklarar att sjutumssingeln han håller i sina händer var väldigt svår att hitta. Det krävs en del specialkunskap för att med säkerhet veta att det är rätt utgåva.

- Här finns små detaljer som en brittisk skattekod som bara var i bruk 1963. Jag har gått extremt djupt in i detaljer för att kunna identifiera skivorna, säger Richardsson.

Sjutumssingeln på bilden är den första singel som Rolling Stones någonsin släppte år 1963. Det är det första trycket, och innehåller en cover av Chuck Berrys låt "Come on".
Bildtext Sjutumssingeln på bilden är den första singel som Rolling Stones någonsin släppte år 1963. Det är det första trycket, och innehåller en cover av Chuck Berrys låt "Come on".
Bild: Yle/ Axel Brink

Man kan säga att Jan Richardsson har satt sitt liv på Rolling Stones. I skivhyllan finns en av två kompletta samlingar i världen med alla skivor som Rolling Stones någonsin släppte på det brittiska bolaget Decca. Totalt är det omkring 750 skivor. Visst finns det fler skivor än så i hyllan, lite under 3000 vinyler. Men lejonparten av dem är av Rolling Stones.

- Det här är den första LP-skivan som kom ut 1964. Jag har ungefär 20 olika tryckvarianter av den. Det här exemplaret är ett feltryck. När de gav demobanden till skivbolaget gav de fel version av låten "Tell Me". När bolaget märkte att det var fel version stoppade man genast pressarna, berättar Richardsson.

Bandet hade alltså råkat ge en demoinspelning av en av skivans låtar i stället för albumversionen, och felversionen är för kort. I samlarkretsarna kallar man skivan en Short tell me-skiva och de är väldigt sällsynta. Jan Richardsson har tre stycken.

- De är tillverkade med olika tryckplåtar. Eftersom det finns tre plåtar som skivan har pressats med måste jag ju ha alla tre.

Skivan Flowers kom ut 1967. Exemplaret på bilden kom ut på det amerikanska bolaget London, men trycktes i England. Det är en exportskiva som  skulle skickas till Japan. Man känner till tre exemplar i hela världen.
Bildtext Skivan "Flowers" kom ut 1967. Exemplaret på bilden kom ut på det amerikanska bolaget London, men trycktes i England. Det är en exportskiva som skulle skickas till Japan. Man känner till tre exemplar i hela världen.
Bild: Yle/ Axel Brink

Femsiffrigt belopp

Richardsson tar fram en skiva som anses vara den heliga graalen av Rolling Stones-samlarskivor. Det är en skiva som utkom 1969 och bara skulle användas i PR-syfte och den trycktes i 200 exemplar i England.

- Det som gör mitt exemplar ännu mer speciellt är att 24 av de 200 skivorna signerades av bandet. De är extremt svåra att hitta och kommer till salu kanske vart fjärde år. Förra gången den såldes på eBay gick den för ett femsiffrigt belopp.

Richardsson vill inte tala om pengar när han pratar om sina skivor, men ovanstående citat säger en del om värdet på hans samling.

En skiva som kom ut 1969 och enbart blev tryckt i PR-syfte. Skivan trycktes i 200 exemplar i England, varav 24 är signerade av bandet. Skivan är känd som samlingens heliga graal.
Bildtext En skiva som kom ut 1969 och enbart blev tryckt i PR-syfte. Skivan trycktes i 200 exemplar i England, varav 24 är signerade av bandet. Skivan är känd som samlingens heliga graal.)
Bild: Yle/ Axel Brink

Ekonomiska uppoffringar

Jan Richardsson berättar att han i något skede förstod att han behöver prioritera för att kunna uppnå en komplett samling. Han och familjen har inte åkt på charterresor eller köpt nya bilar. I stället har han sett till att det har funnits pengar till skivor, för det gäller att ta snabba beslut.

- När det dyker upp en sällsynt skiva kan man inte fundera på om man har råd att köpa den eller om du behöver den. Man måste ta sekundsnabba beslut.

I början köpte Richardsson ungefär allt han hittade, men en bit längs vägen insåg han att han behöver ramar för sitt samlande.

- Jag insåg att jag kan bygga upp en väldigt stor samling, men blir den en bra samling? Inte nödvändigtvis. För att få en kvalitativt bra samling var jag tvungen att begränsa mig.

Begränsningen försvarar Richardsson på två sätt. För det första är hans samling tryckt i bandets hemland. För det andra menar Richardsson att ljudkvaliteten på den engelska skivorna från 60-talet är den finaste som finns.

Det har tagit Richardsson ungefär 25 år att samla ihop alla skivor. Han började omedvetet, men år 2000 blev han fokuserad på vad han letade efter.

- I våras fick jag hem den sista skivan.

Det svarta vinylomslaget innehåller en skiva som gavs ut i november 2015. Den tillverkades i 250 exemplar och skulle ges till filmbolag, men fyra av skivorna läckte ut till samlare.
Bildtext Det svarta vinylomslaget innehåller en skiva som gavs ut i november 2015. Den tillverkades i 250 exemplar och skulle ges till filmbolag, men fyra av skivorna läckte ut till samlare.
Bild: Yle/ Axel Brink

Nådde sitt mål

En 25 år lång resa nådde sitt slut för några månader sedan. Känslorna var väldigt blandade när den sista skivan nådde brevlådan.

- Det var en väldigt speciell dag. Det var stort att hålla den sista skivan i händerna. Jag gick på ett moln ännu en vecka efteråt. Nu är det lite av en tom känsla, visst kan jag konstatera att jag har samlingen och att den är komplett. Men samlargenerna sitter i mig.

Och generna Richardsson talar om är starka. Han har redan påbörjat följande projekt - sjutumssinglar från 60- och 70-talet.

- Där fattas det två som är rätt svåra att hitta, men jag är rätt övertygad om att jag får dem. Som samlare hittar man alltid nya projekt.


Kommer det alltid att vara Rolling Stones?

- Helt klart. Det finns inget alternativ, säger Richardsson.

Forskningsarbete

När Richardsson började samla var det få som kände till hur många skivor som överhuvudtaget existerade. Det var innan internets magiska innehåll fanns, och därför var Richardsson tvungen att själv forska. Triggern till att ta reda på mer uppstod när Richardsson insåg att han hade hittat en mono- respektive en stereoutgåva av samma album - en med röd etikett och den andra med blå.

- Tidigt på 2000-talet insåg jag att jag hade så mycket information att jag var tvungen att börja sammanställa den. Resultatet blev hemsidan Stones on Decca. Den sidan används som referens över hela världen i dag, säger Jan Richardsson.

Fantaster i Österbotten: Jan Richardsson älskar Rolling Stones

16:01

Vill du, eller känner du någon som passar i sommarserien Fantaster i Österbotten? Vi söker dig som är en riktig fantast inom ett ämne.

Du kanske har en specialkunskap utöver det vanliga på ett visst område eller en unik samling av någonting. En del skulle kanske säga att du är litet av en nörd, men vi väljer att kalla dig en fantast.

Vi kommer att presentera fantaster i Österbotten under åtta onsdagar mellan klockan 9 och 10 på Yle Vega.

Kontakta oss per e-post osterbotten@yle.fi eller via vår Facebook-sida Yle Österbotten och berätta varför du är en riktig fantast så kanske vi väljer att intervjua dig. Det går också att ringa 06-229 8547.