Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

FM i tornerspel lockade publik

Från 2017
Uppdaterad 15.07.2017 18:55.
Woman riding a horse

På lördagen började tornerspels-FM vid Åbo slott. Publiken fick se skickliga riddare tävla på häst och på marknivå.

På lördagen förvandlades slottsparken intill Åbo slott till en medeltida skådeplats där riddare tävlade mot varandra med diverse vapen.

Under den första tävlingsdagen var det dags för fyra tävlingsgrenar; bågskytte, skills at arms, svärdduell och dust.

I skills at arms skulle de tävlande ridande på en tävlingsbana samla så många poäng som möjligt. Poäng fick man bland annat genom att döda låtsasdrakar- och vildsvin, hugga äpplen med svärd och med lansar fånga ringar som hängde i luften.

Jaakko Nuotio är med och arrangerar tornerspelen och deltog även själv i grenarna. Han vann det första tävlingen, skills at arms.

- Det gick helt bra. Jag fick försvara mitt guld från förra året och det blev jämnt mot slutet då avståndet till tvåan var ett halvt poäng.

Officiell sport

Jaakko Nuotio har även deltagit utomlands i tornerspel. Förra året deltog han och tre andra ryttare i EM-tävlingarna i Danmark där Finland knep guld.

- Vi har hållit på med det här i några tiotals år och funderat på att ta med den sportsliga versionen till Finland. Nu är det tredje gången vi ordnar tornerspelen.

- Grenen hör till ridförbundet och det kommer hela tiden nya utövare som utvecklas.

A man riding a horse
Bildtext Jaakko Nuotio förklarar reglerna åt publiken.
Bild: Tobias Bergman

Varmt under utrustningen

I dagens andra tävlingsmoment, dust, rider de tävlande mot varandra i galopp och försöker träffa varandras sköldar med sin lans.

-Temperaturen kan stiga upp till 70 grader under utrustningen. Annars är det bara positivt med det strålande vädret vi har idag, konstaterar Jaakko Nuotio.

Tornerspels-FM fortsätter på söndag.

Audience
Bild: Tobias Bergman

Diskussion om artikeln