Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Keliber behöver 170 miljoner euro för litiumutvinning

Från 2017
Uppdaterad 16.07.2017 10:02.
Kelibers vd Pertti Lamberg.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Kan Keliber börja bygga Europas största litiumgruva nästa höst? Ännu fattas 170 miljoner euro och tillstånden är på hälft.

Gruvbolaget Keliber har två stora utmaningar framför sig innan bygget av gruvan i Kaustby kan inledas. Att skaffa bygglov och ordna med finansiering.

Keliber planerar att inleda bygget av gruvan hösten 2018. Miljötillstånd och gruvtillstånd är ännu delvis under beredning eller behandlas som bäst.

Även finansieringen hänger i luften.

Kelibers provborrning i Rapasaari.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Bygglov efter årsskiftet

Keliber förväntar sig att få bygglov i början av nästa år och 2019 kunde verksamheten i gruvan inledas.

När det gäller finansieringen måste man få ihop 170 miljoner euro, i dagsläget har man bara lyckats skrapa ihop ett par miljoner.

- Ett alternativ är att lista företaget på börsen. Kelibers styrelse överväger fortfarande olika möjligheter och ett förslag är börslistning, säger Kelibers vd Pertti Lamberg.

Man har fått några investerare med sig, bland andra investeringsandelslaget PPO och några finländska privatpersoner. Man förhandlar också med utländska investerare.

Fabrik utanför Kaustby

I området kring Kaustby och Karleby finns det fyra olika litiumfyndigheter där Keliber planerar starta dagbrott.

- Just nu gör vi lönsamhetsberäkningar. De blir klara i höst. Framför allt visar fynden i Rapasaari, i Kaustby på att området har stor potential, säger Lamberg.

LITIUM_PORASYDÄN / LITIUM BORRKÄRNA
Bild: YLE / EVERT RÖNNQVIST

Produktionsanläggningen ska enligt planerna byggas i Kalavesi fem kilometer från Kaustby centrum mot Toholampi.

Råvaran spodumen är en mineral som innehåller litium. I produktionsanläggningen ska man utvinna litiumkarbonat ur spodumen.

Skulle ge 300 jobb

Företaget skulle sysselsätta ungefär 120 personer och gruvorna skulle indirekt ge ungefär 300 personer jobb.

I våras fick Keliber ihop 10 miljoner euro, för de pengarna har man börjat planera bygget av gruvan och kunnat fortsätta att leta malm.

Olika projekt kring batterifabriken runt om i Europa har också gjort Kelibers framtidsplaner mera klara. Och Vasa är ju fortfarande med och tävlar om Teslas Gigafactory säger Lamberg.

Mycket lönsamt

Keliber uppskattar att mineralerna i området skulle räcka för litiumproduktion i 10 till 20 år.

Enligt de nyaste lönsamhetsberäkningarna räknar Keliber att priset på litiumkarbonat borde ligga mellan 4000 och 5000 dollar per ton när företaget är klart att öppna gruvan.

- På världsmarknaden är priserna ända upp till 10 000 dollar per ton, det betyder att vår produktion borde vara mycket lönsam, säger Lamberg.

Text: Iina Kluukeri Yle Kokkola Översättning: Mikaela Löv-Aldén

Diskussion om artikeln