Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oliver Helander EM-sjua: ”Inte kan man nu vara så superbelåten”

Från 2017
Uppdaterad 15.07.2017 21:37.
Oliver Helander, U23-EM 2017.
Bildtext Helander var inte nära 80-metersstrecket i Polen.
Bild: Yle / Markku Rantala

De längsta kasten var övertramp, men inte heller de hade räckt till medalj i U23-EM-finalen. IF Raseborgs spjutkastare Oliver Helander slutade sjua i Bydgoszcz efter söndrig säsong.

Det var en förbättring från kvalet – men långt ifrån en fullträff.

Helander stod för 74,46 i den första finalomgången i Bydgoszcz och säkrade tre kast till i tävlingen. De fyra sämsta gallrades bort efter tre omgångar. Öppningskastet blev Helanders längsta i tävlingen och han slutade sjua.

– Inte vet jag nu om man kan vara så superbelåten med det här. Det blev nu som det blev, säger Helander till Yle Sporten.

I den andra omgången stod Helander för sitt längsta kast. Det mätte uppskattningsvis 76–77 meter. Kastet underkändes på grund av övertramp.

– De två längsta kasten var övertramp, men inte var de heller något att hänga i julgranen. Det var den här motvinden igen, om man inte kan få spjutet i rätt ställning så flyger den inte nånstans.

Skyller inte på armbågen

Helander besvärades av motvinden även i kvalet. För Helanders för tillfället något bräckliga teknik var vindriktningen rena rama giftet.

– Det är nog en jättestor orsak. Medvind ger lite i förlåtelse, men nu kastade jag många alltför höga kast och spjutet dog direkt i motvinden.

– Man märker nog att jag kastat jättefå kast med full fart (på träning). Det är väldigt osäkert, säger Helander som genomgick en armbågsoperation i höstas och därmed inledde säsongen först i mitten på juni.

Inte kan man skylla på armbågen, konstaterar ändå Karissonen bestämt.

Nedåtgående trend

Efter den andra omgången blev kasten mestadels kortare för Helander. Det blev också många X i protokollet. De fyra sista kasten i serien blev 73,71, X, X och X.

Det sista krysset kom efter ett oavsiktligt övertramp. Spjutet landade nära 75-meterssträcket.

– Speciellt de tre sista försökte jag nog så mycket det bara går. Men inte blev det till nånting.

Oliver Helander, FM 2016.
Bildtext Helander spräckte 80-metersgränsen i mer gynnsamma vindar för två veckor sedan.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Harmar den uteblivna medaljen?

– Inte vet jag nu om jag själv riktigt hade några direkta medaljförväntningar, så inte vet jag om det harmar. Men 74 meter harmar såklart lite, nog borde man ha kastat lite längre.

Helander kvalade in till finalen i grevens tid med ett kast på 73,13. Resultaten är långt ifrån Helanders färska personbästa på 80,04 – ett lika långt kast hade betytt EM-brons.

VM intresserar

Norbert Rivasz-Tóth tog överraskande hand om guldet. Greken Ioánnis Kyriazis var förhandsfavorit med ett personbästa på hela 88,01, men fick se sig besegrad av Rivasz-Tóths, som slog till med nytt ungerskt rekord 83,08.

Kyriazis slutade tvåa i tävlingen på 81,04 medan bronset gick till Moldaviens Andrian Mardare.

Helander tävlar följande gång i Kalevaspelen i Seinäjoki nästa vecka. Han har några meter upp till VM-gränsen 83 meter. Via rankingen räcker just nu ett kast på 82,02 till VM-biljett.

– Det krävs nog nästan en fullträff för att det ska fara så långt, säger Helander om VM-gränsen. Klart det skulle vara roligt men det kommer om det kommer.

Se kompletta resultat från U23-EM här.

Resultat:

1. Norbert Rivasz-Tóth HUN 83,08
2. Ioánnis Kyriazis GRE 81,04
3. Andrian Mardare MOL 78,76
4. Alexandru Mpvac ROM 77,76
5. Edis Matusevicius LTU 76,82
6. Emin Öncel TUR 76,54
7. Oliver Helander FIN 74,46

Diskussion om artikeln