Svår dengueepidemi i Sri Lanka och Indien
En svår epidemi av denguefeber rasar i Sri Lanka. Omkring 90 000 personer har insjuknat och minst 227 personer har avlidit, uppger landets hälsoministerium.
De överfulla sjukhusen kämpar med att försöka placera det ökande antalet insjuknade. Tillfälliga kliniker har öppnats runt om i landet, rapporterar Sveriges Radio.
De flesta fallen av virussjukdomen denguefeber, som sprids med myggor, inträffar då monsunregnen är som häftigast.
Sjukdomsfallen befaras stiga ytterligare eftersom regnperioden pågår länge än, uppger CNN.
Ny virusform på ön
En bidragande orsak till att fallen är ovanligt många i år är att en ny virusstam fått fotfäste i landet.
Dengue räknas till en endemisk sjukdom i Sri Lanka och befolkningen har sedan tidigare en viss immunitet mot de redan etablerade formerna, men inte mot den nya.
Under den senaste epidemin 2009 insjuknade 25 000 personer av vilka 249 dog.
Hundratals soldater har utkommenderats för att försöka få stopp på den snabba spridningen av sjukdomen genom sanitära åtgärder.
Hälsovårdsmyndigheter uppmanar folk att inte ha behållare med stillastående vatten inne eller ute och att ta hand om sitt skräp så att det inte blir stående någonstans.
Denguefebern har också drabbat grannlandet Indien, där de sydliga delstaterna Tamil Nadu och Kerala har tusentals insjuknade patienter.
Hittills i sommar har nästan 19 000 fall rapporterats i Indien, vilket är dubbelt fler än under samma tid i fjol.
Virussjukdomen förekommer i många länder i Afrika, Asien samt Central- och Sydamerika. Till symptomen hör hög feber med frossa, svettningar, muskelvärk, röda ögon och små röda prickar på kroppen.