Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska succésystrar ska stoppa hemmafesten

Från 2017
Ada Hegerberg med bollen
Bildtext Ada Hegerberg är en av världens bästa fotbollsspelare.
Bild: imago/Digitalsport/ All Over Press

Med publiken i ryggen hoppas hemmanationen skapa fotbollshysteri. Men redan i premiären får Nederländerna bekänna färg. Norge, med en av världens bästa fotbollsspelare i Ada Hegerberg – den här gången extra stärkt av att ha sin syster Andrine med i laget – står för motståndet.

Systrarna Ada och Andrine Hegerberg har spelat tillsammans i Kolbotn, Stabæk och Turbine Potsdam. Men aldrig tidigare tillsammans för Norge i ett mästerskap.

Ada Hegerberg, 22, har varit given i landslaget en tid och har både spelat EM och VM. Lyon-anfallaren belönades efter årets säsong med BBC:s utmärkelse till årets bästa fotbollsspelare på damsidan.

För storasyster Andrine, 24, har vägen till landslaget varit längre, men efter den senaste tidens spel i Birmingham har hon belönats med den svenske förbundskaptenen Martin Sjögrens förtroende.

– Att ha möjligheten att spela i samma lag som min syster är verkligen speciellt. Jag njuter av det till 100 procent och det är en fantastisk känsla. Vi har spelat tillsammans så länge jag kan minnas och alltid stöttat varandra, och nu är vi i landslaget ihop. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Ada Hegerberg till Uefa:s webbplats.

"Speciell situation"

Andrine fyller i:

– Hon är min bästa vän och min träningskompis, så det är fantastiskt att uppleva det här med henne. Vi har kul med de andra tjejerna också, men det är något speciellt med hela situationen.

Andrine Hegerberg med bollen
Bildtext Andrine Hegerberg
Bild: imago/foto2press/ All Over Press

Norge gick till final i senaste EM som spelades i Sverige, men föll mot Tyskland. I VM 2015 blev det respass i åttondelsfinalen.

Detsamma blev det för Nederländerna den gången. Men värdnationen för årets fotbollsfest hoppas att tiden är inne för en rejäl framgång för laget.

En av lagets starkast lysande stjärnor är Lieke Martens, som fram till mästerskapet storspelat i FC Rosengård men som nyligen blev klar för Barcelona.

– Det kommer att bli speciellt och kul att spela på hemmaplan. Det märks att intresset är stort och medier är mer intresserade. Laget har varit med i de största tv-kanalerna och på de bästa tv-tiderna. Det är verkligen kul att det skrivs mer och mer om oss, sade Martens inför EM till TT.

Vill visa upp en kul fotboll

Martens tror att Norge blir tufft. Och i gruppen ställs laget även mot Danmark och Belgien, där åtminstone Danmark inte går att räkna hem som en enkel trepoängare. Men Nederländerna har publiken i ryggen - samtliga tre matcher i gruppen är slutsålda.

– Damfotbollen har blivit bättre och bättre även i Nederländerna, och jag hoppas att vi kan visa att vi spelar en kul och bra fotboll. Vi vill visa att damfotboll generellt är kul att titta på, sade Martens.

Yle sänder EM-premiären mellan Nederländerna och Norge direkt i TV2 och på Arenan med start klockan 18.50. Chriso Vuojärvi refererar på svenska.

Text: FNB-TT-Marie Carlsson

Diskussion om artikeln