Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: EM i fotboll sparkar i gång med toppmöte

Från 2017
Uppdaterad 16.07.2017 19:03.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM i fotboll för damer: NED - NOR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Förväntningarna inför EM i fotboll är högt uppskruvade i Nederländerna. Värdnationen öppnar turneringen med en match mot den tvåfaldiga Europamästaren Norge. Matchen är utsåld sedan länge.

Nederländerna gör sitt tredje EM i svit och utvecklingskurvan pekar uppåt. Landslaget ligger på tolfte plats på världsrankingen och har inte minst tack vare hemmaplansfavören kapacitet att gå långt i turneringen.

Norge är elva på världsrankingen och ett av damfotbollens största kraftverk genom tiderna. Norge har vunnit såväl OS, VM som EM-guld. Den senaste titeln kom i Sydney år 2000, men så sent som i EM 2013 var man i final.

Taktiska förutsättningar

Nederländerna kan man lita på. Oberoende vilket holländskt landslag man talar om så ställer man upp i en 4-3-3-formation. Som sig bör är också damlandslagets styrka anfallsspelet.

Den offensiva mittfältaren Danielle van de Donk är kapellmästaren, medan yttrarna Lieke Martens och Shanice van de Sanden bidrar med högt tempo och kreativitet. Men Nederländerna står och faller främst med måltjuven Vivianne Miedema.

Miedema är bara 21 år men hon har redan gjort 39 mål på 50 landskamper.

Norge bytte chefstränare vid årsskiftet då svensken Martin Sjögren ersatte den bland spelarna impopulära Roger Finjord. Under Sjögrens ledning har Norge gått från 4-5-1-formationen till den smalare 4-3-1-2-formationen.

Norge har inte längre utpräglade yttrar i laguppställningen. Den taktiska förändringen har lett till att fokus numera ligger på bollinnehav och att man anfaller från mer centrala positioner än tidigare.

Norge är inne i något av ett generationsskifte men man har en oerhört stark ryggrad att falla tillbaka på. Målvakten Ingrid Hjelmeseth, mittbacken Maren Mjelde, mittfältaren Caroline Graham Hansen och spjutspetsen Ada Hegerberg är av yttersta världsklass.

Hegerberg utsågs till Europas bästa spelare 2016.

Sagt inför match

Det kommer att vara en intensiv dag. Det ska vi inte förneka. Vi måste klara av att hantera laddningen.

Nederländernas chefstränare Sarina Wiegman till uefa.com

Vi är medvetna om att vi brukar göra väl ifrån oss i storturneringar.

Norges chefstränare Martin Sjögren till uefa.com

Inbördes matcher

Norge har dominerat mot Nederländerna. Av de 21 landskamperna har tolv slutat i norsk favör. Fem har slutat oavgjort och Nederländerna har segrat fyra gånger.

Räknar man bort träningslandskamperna så är den norska dominansen än större. I kvalsammanhang och storturneringar har Norge vunnit elva gånger över Nederländerna. Två gånger har man kryssat och Nederländerna har en enda seger.

Referentens tips:

Oavgjort är ett resultat som båda lagen skulle vara hyfsat nöjda med. Med tanke på både lagens offensiva kapacitet så känns ett resultat som 2–2 inte alltför långsökt.

EM-premiären mellan Nederländerna och Norge sparkar i gång klockan 19.00. Sändningen på TV2 och Yle Arenan inleds klockan 18.50.

Diskussion om artikeln