Klassiskt och grandiost - Campushallen i Karleby förvandlas till operahus
Karleby sommaropera slår på stort och har förvandlat Campushallen i Karleby till ett operahus. Repetitionerna inför premiären är intensiva och regissören Maria Sid utlovar stora känslor och romantik.
På torsdag är det Finlands premiär för Giacomo Meyerbeers L´etoile du nord, eller Polstjärnan som den heter på svenska.
- Vi håller på med något helt otroligt faktiskt. Vi repeterar en stor grand opera och vi har gjort om hela Campushallen till ett operahus, säger regissören Maria Sid.
Med en stor orkester och kör, professionella solister och högklassig ljuddesign vill man bjuda på något storartat säger Sid. Omkring 100 personer är involverade i produktionen.
Utspelas i Finland
Klassisk, grandios med otroliga koloraturarior och jätteromantiskt, så beskriver Maria Sid Polstjärnan.
Operan lämpar sig mycket väl jubileumsåret Finland 100 år, för man befinner sig just i Finland och inskrivna i operan finns till och med finländska rumlande fyllbultar.
- Det är väldigt speciellt och vi vet egentligen inte varför den är placerad i Finland, kompositören komponerade mycket för den svenska operasångerskan Jenny Lind, det kan ha att göra med saken, säger Sid.
Trots det så har operan aldrig tidigare uppförts här i landet.
3>
En stark kvinna
Polstjärnan handlar om hur Peter den store gifter om sig med sin älskarinna Katarina och lyfter henne till medregent. Efter hans död blir hon kejsarinna av Ryssland.
- Det gjorde man inte på den tiden, det är mycket speciellt. Nu är det väldigt stora känslor även i operamått mätt, det kommer också in en soldatparad med en massa trummor på scen, säger Sid.
Soldattemat är starkt och den andra akten utspelar sig på ett slagfält där kvinnor klätt ut sig till män. När Katarinas bror inte vågar fria så gör hon det åt honom, sen drar hon ut i krig i hans ställe.
- Det här handlar om en stark kvinna och jag tycker att operan passar speciellt bra i Österbotten. Katarina i vår historia är som en österbottnisk kvinna. Hon fixar allt!, säger Maria Sid.
Rekordtid
Maria Sid lyfter fram operasångerskan och primusmotorn Anu Komsi och dirigenten Sakari Oramo som lyckats locka professionella operasångare till Karleby.
Inför uruppförandet av Polstjärnan på 1800-talet repeterade man i ett års tid. I Karleby har man 20 dagar på sig. Det fungerar tack vare professionella medverkande och ett omsorgsfullt förarbete säger Sid.
- Vi har gjort det här på rekordtid, takten är nästan lite för tuff för operasångarnas röster. Men det var de medvetna om, det är tufft men fantastiskt, säger Sid.
Lärorik erfarenhet
Robin Turunen som studerar klassisk sång på Novia i Jakobstad sjunger i kören och har också en liten roll som general Germolof. Turunen skriver under på att repetitionerna är intensiva.
- Vi kommer hit tidigt på förmiddagen och så håller vi på fram till åtta på kvällen, säger Turunen.
För Robin Turunen var den klassiska sången ett självklart val. Redan innan han fyllt 10 år började han mima och imitera operasångare.
- Den är den tydligaste och samtidigt den otydligaste formen av sång. Allt har regler, men man måste också veta när man ska bryta dem och hitta sin egen röst för att skilja sig ur den grå massan, säger Turunen.
Polstjärnan är en lärorik erfarenhet. Det är bra att få jobba med olika röster, höra, lära känna och få nya infallsvinklar.
- Jag får också lära känna den rutin som möjligtvis kan bli min framtida vardag. Det är det här jag vill göra, hoppa från produktion till produktion och den här uppsättningen är både intressant och lärorikt, säger Turunen.
Jobbar tillsammans
Men helt enkelt är det inte att kliva in och arbeta med professionella sångare som har världen som arbetsfält.
- Man var nog ett nervvrak de första dagarna när man såg listan och hörde vem man ska sjunga med. Men de är riktigt trevliga, de bits inte, säger Turunen och skrattar.
Gruppandan är god och det finns inte utrymme för några divalater.
- Alla jobbar tillsammans, hjälper varandra och ger varann utrymme när det behövs, säger Turunen.
Måste leverera
Som general Germolof försöker har få till stånd myteri och revolution inom det ryska riket. Det går så där.
- Rollen är intressant och även om den inte är så stor så måste jag leverera. Det måste alla, det finns alltid någon annan som kan ta ens plats, säger Turunen.
Men visst känns det nervöst, speciellt precis innan framträdandet säger Turunen. Trots allt är det en alldeles speciell upplevelse.
- Men att få en inblick i hur proffsvärden ser ut och få hjälp av sångare som jobbar utomlands. De lägger sin lilla fritid på att komma hit och finslipa våra prestationer, det är guld värt.
Nu sitter bitarna där de ska inför premiären, bara finslipningen återstår. På torsdag och fredag uppförs operan i Karleby.
- Vi vill verkligen ge publiken en riktigt, riktigt stor upplevelse, säger Maria Sid.