Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu är det klart – Lojo får bostadsmässan år 2021

Från 2017
Uppdaterad 17.07.2017 11:54.
Villa White vid bostadsmässan i Karleby
Bildtext Bostadsmässan besöks årligen av över 100 000 besökare.
Bild: YLE/Kjell Vikman

Den stora bostadsmässan kommer att ordnas i Lojo om fyra år. Andelslaget som ordnar mässan har godkänt Lojo stads ansökan.

Bostadsmässan byggs upp i Hiidensalmi vid Lojo sjö. Det ligger nära Lojo centrum, bara ett stenkast från Tytyri kalkgruva.

Lätt att komma till mässan och bo på området

Lojo satsar på goda förbindelser till och från området. Området ligger nära centrum och motorvägsanslutningen i Karnais.

Staden planerar förbättra förbindelserna för fotgängare och cyklister genom att göra om järnvägen som går till Tytyri gruvområde till en gång- och cykelväg. Järnvägen är inte längre i bruk.

För båttrafiken reserveras två hamnar, en i områdets norra och en i områdets västra del.

Dela bil, båt eller cykel

Det ska också bli möjligt att använda olika fordon utan att själv äga dem. Invånarna ska kunna boka användningstid för bilar, båtar eller elcyklar som skaffas för gemensamt bruk. Det här ska hjälpa till att minska kolutsläppen i Lojo.

Utomhusgym och väderkvarn byggs

En idrottspark med konstgräsplan och utomhusgym ska också byggas i anslutning till området.

Hiidensalmi var ett viktigt industriområde under 1900-talet och kännetecknet för den här tiden var en väderkvarn som släkten Lindberg ägde. Kvarnen revs på 1970-talet men nu ska en ny kvarn uppföras i området.

Från början var tanken att Lojo skulle försöka bli värd för mässan år 2022. Det visade sig ändå vara hård konkurrens om mässan just det året och därför ändrade staden sig.

Det är första gången mässan ordnas i Västnyland.

En kvinna går mellan två bostadshus. I förgrunden syns en sjö.

Lojo räknar med bostadsmässa om några år

Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.