Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brigitte Macron ber inte om ursäkt för sin ålder

Från 2017
Närbild av franska presidentfrun Brigitte Macron.
Bild: IAN LANGSDON

Frankrikes första dam har blivit oerhört populär i sitt hemland och hon har också blivit en politisk påverkare av rang. Hon sägs ha höjt mången kvinnas självförtroende, skriver Yle Uutiset.

Lärarutbildade Brigitte Macron (född Trogneux) besitter mycket makt; presidenten konsulterar henne i alla viktiga beslut.

Redan under valkampanjen blev det känt att det bästa sättet att få audiens hos presidentkandidaten var att gå via hustrun. Samma sak är det nu när Emmanuel Macron är president.

Den rätt unga presidenten Emmanuel Macron är populär bland fransmännen, men hans popularitet är inget emot den entusiasm som numera uppvisas för hans hustru Brigitte "Bibi" Macron.

Till en början väckte presidentparets förhållandevis stora åldersskillnad förundran.

Franska presidentparet under i Paris.
Bildtext Åldersskillnaden mellan makarna har väckt intresse.
Bild: Julien de Rosa

Fru Macron har kallats för pantertant, en övermogen och lysten mormor och det spekulerades under presidentvalskampanjen i om Emmanuel Macron försöker dölja det faktum att han är homosexuell med en kulisshustru.

Men 64-åriga Brigitte Macron har inte bett om ursäkt för sin ålder och har på så sätt fått sympatierna på sin sida.

Hon odlar självironi i stil med att "det är nog bäst att Macron vinner valet nu. Föreställ er hur gammal jag ser ut år 2022?", såsom hon kommenterar sin ålder i boken Les Macron.

Presidenten, som bland annat insinuerats lida av Oidipuskomplex i och med att han gift sig med mamma, poserar å sin sida gärna framför kameran tillsammans med hustrun och hennes sju barnbarn.

Presidentparets sätt att tänja på gränserna och ta kritiken med humor har fått många fransmän att se på åldersskillnaden på ett positivare sätt.

Det har allt mer påpekats att de 25 år som skiljer i ålder inte alls är lika intressanta om det är mannen som är äldre - som i exempelvis Donald och Melania Trumps fall.

En seg kärlekssaga

Emmanuel Macron är 39 år gammal och var modersmålsläraren Brigitte Macrons (dåvarande Auzières) elev i övre tonåren.

Emmanuel Macron kysser sin hustru Brigitte Trogneux under segerfesten i Paris.
Bildtext -Vi hör ihop, har Emmanuel Macron sagt.
Bild: EPA/YOAN VALAT

Då det begav sig var fru Macron en 39-årig gift trebarnsmor. Hon har sagt att hon omedelbart visste att den begåvade 16-åringen i hennes teatergrupp var mannen i hennes liv, men att läget till en början var hopplöst.

- Ni kommer inte att bli av med mig. Jag kommer tillbaka och kommer att gifta mig med er, hade den 17-årige Emmanuel Macron meddelat till sin lärare innan han flyttade till annan ort för studier.

Paret gifte sig först många år senare, år 2007. Då var Emmanuel Macron redan närmare 30 år gammal.

Vägrar vara färglös

Presidenthustruns klädstil är mindre konservativ än vad man är van vid i Frankrike.

Hon klär sig ofta i kort kjol såväl på fritiden som vid officiella evenemang, i motsats till tidigare presidentfruar som brukade välja minst knälångt.

Brigitte Macron hälsar på anhängare i Le Touque.
Bildtext Brigitte Macron hälsade på anhängare i sin hemstad Le Touquet i juni 2017.
Bild: Etienne Laurent

Tidigare har fransmännen inte heller stött på en presidentfru i tajta läderbyxor vid palatset. Överlag använder hon starka färger.

I intervjuer säger särskilt fransyskor att Macron ändrat inställningen till hur en förtroendegivande kvinna kan se ut och till att en över 60-årig kvinna inte behöver smälta in i väggen.

Hon har höjt mången kvinnas självförtroende, är ett allmänt omdöme i Frankrike.

Officiell status för presidentgemålen?

Presidentfrun betecknas som humoristisk, klok, sympatisk och uppriktig. Hon anses vara en kvinna som vet vad hon vill och som det är lätt att närma sig.

De anställda vid Elyséepalatset säger sig uppskatta landets första dam som de beskriver som avslappnad, entusiastisk och sakkunnig.

Macron styr upp palatsets personal - 850 anställda - deltar i ministerträffar och träffar kabinettchefer samt internationella gäster. Minst 200 beundrarbrev om dagen skickas till hennes arbetsrum i palatset.

President Macron meddelade under valkampanjen att han ämnar ge officiell status till presidentgemålen vid palatset. Han sade att landets första dam inte ska gömmas undan någonstans utan inneha en självklar plats bredvid honom.

Frankrikes och USA:s presidentfruar i Paris
Bildtext Presidentfruarna Brigitte Macron och Melania Trump på en flodbåt i Paris.
Bild: Martin Bureau

Om posten blir officiell innebär det en separat budget för presidentgemålens projekt och hennes egen personal. För närvarande tas medlen från presidentpalatsets allmänna budget.

Fru Macron har meddelat att hon kommer att fokusera på bland annat jämlikhet och jämställdhet inom utbildningen och de autistiska barnens ställning i samhället.

Det är ännu oklart om förändringen införs i grundlagen, men detaljerna ska klarna efter semesterperioden.

Om posten blir officiell är det exceptionellt ur europeisk synvinkel, något sådant finns inte på annat håll.

Trump kommenterade utseendet

En av de utländska gäster som Macrons har mottagit i sommar är USA:s presidentpar Donald och Melania Trump.

Frankrikes och USA:s presidentpar träffades i juli 2017
Bildtext Frankrikes och USA:s presidentpar träffades i medlet av juli 2017.
Bild: Julien de Rosa

Trump, 71, ansåg sig ha skäl att kommentera Brigitte Macrons utseende genast vid ankomsten, vilket väckte enorm uppmärksamhet globalt.

Hans omdöme var att frun är i fin fysisk form, att hon ser riktigt bra ut.

Texten baserar sig till stora delar på en artikel av Annastiina Heikkilä/Yle Uutiset, som väljer att använda födelsenamnet Trogneux.

Diskussion om artikeln