Henrik Creutz på Malmgård: "Utmanande att vara kreativ"
Forntida sädesslag frodas på åkrarna kring Malmgård i Lovisa och både inhemska och utländska turister besöker gården dagligen.
Men det gäller ändå att skynda långsamt när det gäller gårdar med långa traditioner, säger Malmgårds ägare Henrik Creutz.
På Malmgård har man experimenterat med nya grödor och på fälten vid gårdsbutiken och bryggeriet växer och frodas örten bovete.
– Vi har prövat på det i år och det ser riktigt bra ut. Vi hoppas att det ger en bra skörd, säger ägaren till Malmgård Henrik Creutz.
Jordbruket på Malmgård är ekologiskt sedan 1995 och gården har specialiserat sig på forntida sädesslag.
– Vi har också börjat med emmer och spelt. Båda är vetesorter som anpassar sig väldigt bra till den östnyländska naturen.
Enligt Creutz är efterfrågan på både ekologiska produkter och specialgrödor stor, och den ökar hela tiden.
Ny nordisk mattävling
Malmgårds råvaror deltar i en ny nordisk mattävling som heter Embla. Syftet med Embla är att lyfta fram den närproducerade kvalitativa nordiska maten.
– Vi blev tillfrågade att delta, såklart nappade vi på det. En av orsakerna till att vi ville gå med var att lära känna oss själva lite bättre och att se vad övriga nordiska matproducenter håller på med.
I augusti avgörs det om Malmgård får något pris i tävlingen.
Ölen dricks i USA
Förutom jordbruket är Malmgårds bryggeri en stor del av verksamheten på gården. Då bryggeriet slog upp sina dörrar i den gamla ladugården för åtta år sedan producerades 70 000 liter öl, medan produktionen i dag ligger på 500 000 liter öl.
Efteråt visade det sig vara en mycket bra tidpunkt att starta ölproduktionen då eftersom trenden med mikrobryggerier började växa på allvar.
– Efterfrågan på specialöl som smakar lite mer än den traditionella lagerölen som finns på marknaden har vuxit.
Malmgårds öl dricks inte enbart i Finland, utan ölen har tagit sig över Atlanten och släcker numera också törsten bland Amerikaner.
– Exporten till USA började för några år sen. Vi deltog i en tävling i San Diego där ett porteröl från Malmgård fick silvermedalj. Nuförtiden exporteras ölen runtom i Europa och Norden.
Henrik Creutz hoppas på att den nya alkohollagen gynnar bryggeriverksamheten på Malmgård och att de ska kunna sälja starkare öl i gårdsbutiken och i mataffärer.
Hur ofta dricker du öl själv?
Jag smakar en del på ölen som tillverkas här men jag sitter inte stup i kvarten med ett ölglas i handen.
Turister kommer dagligen
Som ägare till Malmgård går Henrik Creutzs jobb ut på att driva gården och jordbruket.
– Basen är jordbruket och jag ansvarar för det. Tillsammans med ett team jobbar jag för att få jordbruket att gå runt, se till att vårbruket kommer igång och att spannmålet växer fint på sommaren för att få en god skörd till hösten.
En annan verksamhet som vuxit längs med åren är gårdsbutiken som funnits i 10 år. I gårdsbutiken kan man köpa olika slags spannmålsprodukter som havregryn, speltmjöl och rågsikt. Turismen har också kommit hand i hand med gårdsbutiken.
– Vi har grupper som kommer till Malmgård nästan dagligen. De utländska turisterna blir också allt fler.
Gästerna inspirerar
Att Creutz skulle ta över efter sin pappa var på ett sätt klart.
– På något sätt så var det uppdrag jag visste att jag skulle få ta över i något skede, och jag har vuxit in i det. Ingen kanske frågade mig om jag ville göra det men jag gjorde det gärna.
Henrik Creutz trivs väldigt bra med sitt jobb och han kommer inte att söka en ny arbetsplats på en mycket lång tid. Enligt honom är det roligaste med jobbet att han får träffa nya människor dagligen.
– Det kommer hela tiden människor hit, vissa har en koppling till gården, andra berättar om varför de kommer hit. Man blir väldigt inspirerad av dem.
Skynda långsamt
Henrik Creutz säger att det mest krävande är att han jobbar i ett litet team och att det är utmanande att hitta på nya saker och vara kreativ. Att få feedback och bolla idéer är heller inte helt lätt.
– Under en stor del av året är det vinter och då är det lite lugnare på landsbygden. Man måste hitta på nya uppgifter till sig själv för att hela tiden vara inspirerad.
Henrik Creutz tror på att skynda långsamt när det gäller gårdar med lika långa traditioner som Malmgård.
– Jag tror att vi är inne på rätt spår just nu. Jag tror också att jordbruket i Finland kräver att man hittar på nya idéer. Också direktförsäljningen på gården och att man själv förädlar sina produkter är någonting som kommer att fortsätta.
Nya produkter och aktiviteter är säkert på kommande, men Creutz poängterar att allting får ta sin tid.
