Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Metallinsamlingen i Märlax svämmar över

Från 2017
Ekopunkten i Märlax, Lovisa svämmar över av metallskräp.
Bildtext Ekopunkten i Märlax nära Lovisa centrum svämmar över av metallskräp.
Bild: Tapio Kotkavuori

Metallinsamlingspunkten i Märlax har svämmat över redan en tid. Lovisabor och sommargäster har på sociala medier förundrat sig över den växande högen av skräp framför behållaren.

Taneli Lumiaro vid Finlands förpackningsåtervinning Rinki säger att ekopunkten vid Märlax inte varit speciellt problematisk för företaget.

- Under sommaren förändras finländarnas konsumtionsbeteende. De går i andra butiker och återvinner skräp på andra ställen än vanligt. Det gör det svårt för oss att förutse hur ofta vi behöver tömma behållarna, säger Lumiaro.

Semestertider är en utmaning

Han hoppas att någon skickar ett meddelande till Rinki om behållaren är full. Då vet företaget att den behöver tömmas oftare än vanligt.

- Semestertider är en utmaning för oss, erkänner Lumiaro.

Han säger ändå att Rinki redan nästa år bättre kan beräkna hur ofta de behöver tömma behållarna. Rinki tog över ett stort antal ekopunkter för ett år sedan och håller ännu på att lära sig om folks vanor vid punkterna.

Vid Märlax har någon också lämnat målfärgsburkar på marken. Burkarna får lämnas vid metallinsamlingen om de är tomma och ryms in genom behållarens lucka.

Få klagomål från Östnyland

Överlag säger Taneli Lumiaro att Rinki inte fått in nästan några klagomål alls från Östnyland den här sommaren.

Kan det vara så att folk förväntar sig att någon annan tar kontakt med er?

- Jag hoppas att det inte är så. Det är väldigt lätt att ringa oss eller skriva till oss på webben om en behållare är full eller om någon lämnat bråte bredvid ekopunkten, säger Lumiaro.

Diskussion om artikeln