Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Algblomningen ökar i skärgården

Från 2017
Uppdaterad 20.07.2017 15:49.
blåstång omgiven av tjockt lager av blågrönaalger.
Bildtext Så här såg det ut i Hitis kyrkby i söndags.

Trots det förhållandevis kalla vattnet har algmängden ökat i skärgården. Det beror på att Östersjön är ovanligt näringsrik i år.

Förra veckan observerades alger på flera ställen i Sydvästra Finland. I bland annat Hitis har man på vissa ställen observerat rikligt med alger.

Tjockt lager med blågröna alger utanför brygga i Hitis.
Bildtext Vindstilla väder gör att algerna stiger upp till ytan. Bilden är från Hitis den 16 juli.

Enligt Erik Bonsdorff, professor i marinbiologi vid Åbo Akademi, är det inte något konstigt att algblomningen ökar nu eftersom det finns så mycket näring i havet.

- Enligt de rapporter vi har fått under vintern och våren så har havet haft väldigt mycket näringsämnen i år, säger Bonsdorff.

Professor Erik Bonsdorff på sitt arbetsrum.
Bildtext Professor Erik Bonsdorff.
Bild: Yle/ Nora Engström

Saltare vatten har strömmat in från Nordsjön vilket har fört med sig fosforhaltigt djupvatten. Det dåliga isläget har gjort så att vattnet har kunnat vara löst och ledigt och röra på sig vilket har lett till näringsrikt vatten in till Skärgården och kusterna.

- När det finns tillräckligt mycket näring så är det inte endast temperaturen som är avgörande utan även ljusmängden. Dessutom är det inte så kallt i havsvattnet ändå, kanske 15-16 grader, och det är tillräckligt för att algerna ska kunna produceras, berättar Bonsdorff.

Lokala variationer

Trots algblomningsobservationer i Hitis kunde Folkhälsans simskola börja som planerat på måndag enligt Anna Fihlman från Folkhälsan.

- I Rosala hade vi klart vatten idag och igår var vattnet vid Hitis också klart, säger Fihlman.

På en del ställen blir det väldigt lokala ansamlingar av alger även om de förekommer överallt i havet.

ansamling av blågröna alger utanför brygga.
Bildtext Algerna finns överallt i havet, men stiger till ytan när det är vindstilla. Bilden är tagen i Hitis den 16 juli.
Bild: Yle/Maria Nylund

- Så länge algvolymen inte är riktigt stor så syns de oftast där ytströmmarna och vindarna tar dem mot land. Så det kan se klart ut på ena sidan av en ö eller en udde och sen kan det se läskigt ut på andra sidan av samma ö eller udde, berättar Erik Bonsdorff.

Enligt Bonsdorff kan vi vänta oss att se algblomningar i högre grad än tidigare om vädret är stilla, varmt och soligt.

Diskussion om artikeln