Konsumentrådgivare: Att lämna tillbaka kläder för ofta kan vara oetiskt
Om en vara gått sönder eller inte motsvarar den kvalitet man väntat sig kan man höra av sig till affären. Konsumenträttsrådgivare Annica Granvik varnar ändå för att utnyttja det systemet.
I podden X3M Fokus berättar Betty-Maj Forsman om hur hon effektivt kunde byta ut sin garderob. Hon handlade hos lågpriskedjor vars kläder snabbt slets ut på grund av kvaliteten. Sedan lämnade hon tillbaka varan och kunde byta ut det mot ett klädesplagg för nästa säsong.
Konsumenträttsrådgivare Annica Granvik tycker att det kan vara oetiskt att utnyttja klädaffärers returneringssystem. Det är en förmån, inte en plikt, hos affärerna. Dessutom kan det påverka priserna.
- Om alltför många reklamerar varor bara för sakens skull kan butikspriserna höjas i längden. De förlorade pengarna måste fås in på nåt annat sätt.
Hon berättar också att en del klädaffärer kan ta tillbaka sålda varor alltför lätt. Risken finns nämligen att kunden svartmålar affären via sociala medier. Affären går hellre med på reklamationen än att ta den smällen.
Inga enkla svar
Hon skulle ändå inte automatiskt kalla hängiven reklamering för bedrägeri.
- Det finns aldrig ett enkelt svar i såna här fall. Varje fall måste bedömas individuellt. Man kan inte säga att någon är skyldig förrän denne har dömts.
Det behöver inte finnas något skumt i att ofta lämna tillbaka kläder, tvärtom. En konsument är skyldig att meddela om produktskador så tidigt som möjligt - inom två månader efter att det skett.
- Konsumenten ska höra av sig så snabbt som möjligt, innan skadan blivit större. Man är själv skyldig att minimera skadan på det sättet. Om man lämnar tillbaka kläder alltför ofta kan det ändå löna sig att se över hur man sköter sina plagg, säger Annica Granvik.
Kläder borde räcka en säsong (typ)
Vilka plikter har en klädbutik gentemot sina kunder - hur länge ska kläder behöva hålla? Om det är frågan om billiga kläder behöver de nödvändigtvis inte hålla särskilt länge.
- Det brukar räcka med en säsong men vissa saker kan anses förbrukade redan efter någon månad. Det beror på varan och dess pris, säger Granvik.
Har billighetskedjor andra spelregler än dyrare klädaffärer när det gäller returnering?
- Nej, man ska kunna reklamera varor hos dem också. Men man måste bedöma om det är normalt slitage eller om varan inte levt upp till vad man borde kunna förvänta av den.
Vad ska man själv tänka på när man returnerar kläder?
- Beror felet på varan eller människan? Man ska först tänka på om man skött klädesplagget på rätt sätt och hur ofta man haft den på sig. Det är skillnad om man haft på sig en tröja en eller två gånger i veckan eller dag efter dag i över en månad.
Glöm inte kvittot heller! En del affärer använder sig av en egen databas som lagrar samma info som kvittot, men andra kan kräva att man visar upp det själv.