Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nederländerna hedrar offren i MH17-tragedin

Från 2017
Uppdaterad 17.07.2017 18:44.
Det nederländska kungaparet och lokala barn samlas för att avslöja minnesmonumentet för offren i MH17-flygkraschen.
Bildtext I centrum av monumentskogen finns ett öga av stål som blickar upp mot himlen. På bilden samlas Nederländernas kungapar och lokala barn för att lägga blommor vid ögat.
Bild: EPA/Remko De Waal

Tre år efter att passagerarplanet MH17 sköts ner ovanför det krigshärjade Ukraina samlas mer än 2 000 släktingar och vänner för att se Nederländernas nationella monument som ska hedra offren.

Totalt 298 träd, ett för varje offer, har planterats för att forma en grön rosett. Varje träd är markerat med namnet på ett offer.

Nederländernas kung Willem-Alexander och drottning Maxima ansluter sig till internationella tjänstemän som närvarar vid ceremonin i parken Vifjhuizen i närheten av Amsterdams flygfält.

Det var från samma flygfält som flygplanet lyfte ut på sin sista färd mot Kuala Lumpur den 17 juli 2014.

Namnen på passagerarna och besättningsmedlemmarna kommer att läsas högt av deras familjer och 17 lokala barn kommer att lägga fram blommor vid monumentets fot.

Största delen av offren var från Nederländerna, men bland dem fanns också australiensare, britter, malaysier och indoneser.

- Ett träd symboliserar hopp och framtid i många kulturer, uppgav de anhörigas förening i ett uttalande.

- Vi vill inte endast hedra offrens minne, men också skapa en plats där alla kan förvara sina minnen av dem som gått bort.

Projektet finansierades genom donationer och designades av konstnären Ronald A. Westerhuis och arkitekten Robert de Konning.

Flaggor på halvstång vid monumentet som hedrar minnet av passagerarna på MH17.
Bildtext Flaggor svajar på halvstång vid minnesmonumentet för offren. Träden, som tillsammans bildar en rosett, är omgivna av solrosor.
Bild: EPA/Remko De Waal

"Kunde ha undvikits om inte för Ryssland"

Trots att tre år har passerat sedan tragedin inträffade, har inga misstänkta arresterats.

Länderna som deltar i utredningen - Australien, Belgien, Malaysia, Nederländerna och Ukraina - har enats om att de möjliga misstänkta ska ställas inför domstol i Nederländerna.

Ungefär 100 personer med kopplingar till katastrofen är efterlysta. En internationell undersökning har hittills dragit slutsatsen att planet sköts ner med en rysk luftvärnsmissil.

Enligt utredarna kom missilen och missilsystemet från Ryssland. Missilen avfyrades från en region som kontrollerades av pro-ryska rebeller.

Ukrainas president Petro Poroshenko kräver att Ryssland ställs till svars.

- Den här tragedin skulle ha kunnat undvikas om inte för den ryska aggressionen, det ryska missilsystemet och den ryska missilen, skrev Poroshenko på Facebook.

Ryssland fortsätter ändå förneka sin inblandning och skyller på Ukraina.

"Vi glömmer inte"

Träden på minnesplatsen kommer att omges av solrosor som blommar i juli.

Blommorna representerar fälten i östra Ukraina där vrakdelar av flyget hittades.

Varje träd bär på namnet på ett av offren. I hjärtat av skogen finns ett minnesmonument av stål, format som ett öga som tittar upp mot himlen.

Ett av träden är tillägnat 16-åriga Gary från Rotterdam. Hans kropp har inte hittats.

- Det är fint att han har ett eget träd eftersom han inte har hittats. Vi vill inte att Gary ska glömmas. Vi vill inte att någon av offren glöms, sade Garys pappa, Jan Slok till lokaltidningen AD.

Det sexton meter långa ögonbrynet ovanför ögat representerar "förlustens börda", uppger dagstidningen Trouw. Med tiden kommer det att rosta och symbolisera den långsamt avtagande smärtan.

- Om du tittar in i ögat kommer du att se dig själv och namnet på din anhöriga i reflektionen, uppgav konstnären Ronald A. Westerhuis till Trouw.

Källor: Reuters

Diskussion om artikeln