Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Carinas familj blev av med två cyklar – cykellås och låst dörr hjälpte inte

Från 2017
Två avklippta cykelvajerlås på ett bord.
Bildtext De avklippta låsen var allt som fanns kvar av familjen Cederbergs cyklar.
Bild: Cecilia Heikel/ Yle

Sommar och semester- då plockar många senast fram cykeln. Men ibland finns cykeln inte kvar när man kommer efter den, så gick det bland annat för Carina Cederberg som bor i Gräsviken i Helsingfors.

– Det var min son som frågade var min cykel var någonstans, och jag sade att den nog borde vara där jag brukar ställa den. Men det var den ju inte. Låset var kvar men det var avklippt.

Låst dörr hjälpte inte

Familjen Cederberg hade sina cyklar i husbolagets cykelförvaring, ett låst utrymme. Dörren till förrådet var helt oskadd, vilket ger anledning att tro att någon haft tillgång till en nyckel.

– Det behöver ju inte vara någon som bor kvar i huset, folk flyttar in och ut och under den tid vi bott i huset har låsen aldrig bytts eller justerats, säger Cederberg

Man blir ju förbannad.

― Carina Cederberg

Men tanken att någon i huset är skyldig är obehaglig. Cederberg kontaktade ansvariga i husbolaget och gjorde en polisanmälan på nätet.

– Det var bra att man kunde fylla i den i lugn och ro så detaljerna om cyklarna blev rätt. Men man blir ju förbannad. Min son hade fått sin cykel i studentgåva och har använt den mycket. Själv har jag haft paus i cyklandet och äntligen tagit mig i nacken igen- så går det så här.

Kvinna i blå t-skjorta i ett cykelförråd.
Bildtext Carina Cederberg i förrådet där cyklarna stals
Bild: Cecilia Heikel/ Yle

Alla stölder upptäcks inte genast

Vid Helsignforspolisen säger Jouni Niskanen att det är vanligt att cykelstölder upptäcks först när man ska plocka fram sin cykel ur källare eller förråd.

– De flesta cykelstölderna rapporteras in till oss på våren och sommaren, men alltid har inte stölderna inträffat då. Klart att det sommartid finns mer cyklar i rörelse, men det handlar också om att man till sommaren eller semestern vill plocka fram sin cykel som sen inte står kvar, säger Niskanen.

Ta hellre granncykeln

Både Niskanen och Minna Kiiso från försäkringsbolaget OP säger att det bästa sättet att gardera sig mot stöld är lås. Helst ska man låsa fast cykeln i någon fast struktur så att tjuven inte kan bära i väg den. Men lås skärs som bekant av.

– Ju grövre lås desto bättre. Inte hindrar det nödvändigtvis en beslutsam tjuv, men det kan hända att hen istället far iväg med cykeln bredvid som är lättare att stjäla, säger Niskanen.

Försäkringen ersätter inte allt

Kiiso som är direktör med ansvar för privatkunders skadeärenden ser också gärna att cyklar förvaras bakom låsta dörrar.

– Ha era cyklar inne i låsta förråd, eller står den på gården så försök ställa den så att den inte är så synlig, säger hon.

Försäkringsbolagen brukar trots rekommendationer inte ha något krav på en viss typ av lås, cykelns eget ramlås duger för att ersättningen ska betalas ut.

– Men självrisken får man betala, och för gamla cyklar blir det åldersavdrag. Så en motsvarande ny får man sällan helt ersatt, säger Kiiso.

Få får cykeln tillbaka

Även om en del cyklar dyker upp, antingen övergivna eller på annat sätt är det sällan som ägarna får dem tillbaka. Få märker cyklarna med någon form av säkerhetskod eller antecknar ramnummer.

I maj anmäldes över 500 stulna cyklar i Helsingfors

Har försäkringsbolaget redan betalat ut ersättningen tillfaller cykeln om den hittas sedan försäkringsbolaget.

Vädret påverkar

De senaste åren har antalet cykelstölder i huvudstadregionen hållits på ungefär samma nivå. I Helsingfors hade polisen vid utgången av juni fått in 1534 anmälningar.

– Hittills ser antalet stölder ut att hålla samma nivå som till exempel i fjol. Tidpunkten på toppen av stöldanmälningarna växlar litet från år till år beroende på när våren kommer igång, säger Niskanen.

I år kan man av anmälningarna sluta sig till att våren kom i maj, då anmäldes över 500 stulna cyklar mot kring 200 i april.