Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nuijamaa i rubrikerna igen – Simo Lipsanen är det nya affischnamnet

Från 2017
Uppdaterad 17.07.2017 19:39.
Simo Lipsanen, trestegshoppare
Bildtext Lipsanen tror han kan förbättra sitt färska rekord.
Bild: Harri Bragge/All Over Press

Byn Nuijamaa i utkanterna av Villmanstrand har under de senaste åren mest varit känd för att långtradarkön från ryska gränsen tidvis sträcker sig ända dit. Nu finns det en mer positiv detalj att ta fasta på.

Det är frågan om trestegshopparen Simo Lipsanens hemby och han slog nyligen ett 49 år gammalt nationsrekord i friidrott.

Lipsanen vann silver i U23-EM i Bydgoszcz på 17,14 och slog därmed Pertti Pousis 17,00 från midsommaren 1968.

– Jag är ett enda leende. Att skörda framgångar i detta mästerskap har varit mitt mål i några års tid. Det gick precis som planerat, säger Lipsanen på Helsingfors-Vanda flygplats efter en kort flygresa från Gdansk i norra Polen.

På vintern steg nivån så snabbt att det finska rekordet gick att sätta som realistiskt mål för sommaren.

― Simo Lipsanen

Han märkte att Pousis rekord finns inom räckhåll under inomhussäsongen.

– På vintern steg nivån så snabbt att det finska rekordet gick att sätta som realistiskt mål för sommaren. Då jag började med den här grenen var rekordet mer drömmar och fantasi, säger 21-åringen Lipsanen.

Han uppger sig ha valt tresteg som huvudgren för fem eller sex år sedan. Tidigare fanns även spjut, sprintsträckor och höjdhopp på repertoaren. Han utgår från att hans mångsidiga bakgrund både på och utanför friidrottsarenan gjort stor nytta.

– Jag är från landet, så via vardagsjobbandet har jag blivit mångsidig, säger Lipsanen.
Friidrottsarenan i Villmanstrands centrum är hans hemmaplan, men det var inte där han började idrotta.

– Allt började egentligen på gården hemma i Nuijamaa. Där har jag tagit mina första löpsteg och gjort mina första hopp och kast, säger Lipsanen.

Simo Lipsanen.
Bildtext Lipsanen kan nå en finalplats med mersmak i VM i London.
Bild: EPA

Mot London

Simo Lipsanen har knappast någon större silver- eller rekordfest inplanerad, för han tävlar redan kommande veckoslut igen. Då står FM-medaljer på spel i Seinäjoki. I augusti är det dags för karriärens första seniormästerskap, friidrotts-VM i London.

– Då jag nu spräckt 17-metersgränsen vore det förstås skönt att få till fler 17-metershopp. Det blir många bra tävlingar under resten av säsongen, säger Lipsanen.

Han hinner med ett stopp hemma i Villmanstrand före FM. Lipsanen lovar inte att spräcka 17-metersgränsen i Seinäjoki, men ser inga egentliga hinder för att hoppa ännu längre än 17,14.

– Om allt stämmer ungefär samtidigt så borde det finnas goda möjligheter, säger Lipsanen.

(FNB)