Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finnkino-miljardär granskas i Kina

Från 2017
finnkino
Bildtext Också köpet av Finnkino granskas av kinesiska myndigheter.
Bild: YLE/Tobias Silvander

En av Kinas rikaste män, som också äger Finnkinos biografer i Finland, har hamnat i svårigheter i sitt hemland. De kinesiska myndigheterna har förbjudit landets banker att finansiera bolaget Dalian Wanda Groups företagsförvärv utomlands.

Flera nyhetssajter, bland annat Financial Times, Bloomberg och Variety rapporterade om saken.

Företaget Dalian Wanda Group, som koncentrerar sig på fastighets- och nöjesbranschen, ägs av miljardären Wang Jianlin.

De kinesiska myndigheterna granskar nu om bolaget har brutit mot reglerna för utländska investeringar.

Myndigheterna undersöker också den affär där Dalian Wanda via sitt dotterbolag AMC förvärvade Nordic Cinema Group, dit också Finnkino hör.

Enligt Financial Times skulle köpet av Nordic Cinema Group, som gjordes i januari, ännu inte vara slutgiltigt. AMC, som är verksamt i USA, ska inte ha använt några kinesiska pengar på förvärvet.

Bloomberg rapporterar att Jianlin har gjort affärer för flera miljarder dollar sedan årsskiftet. Myndigheterna som ansvarar för reglering har sedan i fjol börjat dämma upp kapitalströmmar till utlandet.

Det nuvarande året är politiskt känsligt för Kina eftersom det är partikongress i höst. Då tillsätts alla höga poster i partiledningen.

- Inte bara Wanda utan alla kinesiska bolag kommer att märka att det inte är lätt att förvärva egendom utomlands. Det viktigaste för Peking är att stabilisera den inhemska valutan, sade forskningschef Castor Pang på investeringsbolaget Core-Pacific Yamaichi till Bloomberg.

Text: FNB

Diskussion om artikeln