Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige bröt förbannelsen – tog poäng mot Tyskland

Från 2017
Sverige-Tyskland slutade oavgjort 0-0.
Bildtext Solid defensiv insats av Sverige mot regerande mästaren Tyskland.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sverige inledde fotbolls-EM med oavgjort 0–0 mot Tyskland. Ett resultat som Sverige kan vara tillfreds med. Det var första gången på 22 år som de svenska damerna tog poäng mot Tyskland i ett mästerskap.

Förlustsviten hann bli tio matcher lång. Men på måndagskvällen i Breda satte Sverige stopp för den bedrövliga sviten. Tack vare en stark defensiv insats höll man de favorittippade tyskarna på noll mål.

Sverige lyckades i praktiken eliminera den tyska superstjärnan Dzsenifer Marozsan. I slutskedet av matchen var Mandy Islacker nära att styra in Marozsans tunga skott men den svenska målvakten Hedvig Lindahl reflexräddade.

Islacker hade också Tysklands andra jätteläge. Men hon brände chansen genom att bredsida bollen knappt förbi bortre stolpen.

Inhopparen Stina Blackstenius hade Sveriges bästa chans. Hon bröt sig in i straffområdet trots hård bevakning och fick i väg ett skott som Tysklands burväktare Almuth Schult räddade. Lotta Schelin var framme på returen men fick inte i väg ett skott.

Sverige möter på fredagen Ryssland, som besegrade Italien med 2–1 i den första matchen i grupp B. Tyskland tar sig an Italien.

Diskussion om artikeln