Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumpcare faller – presidenten uppmanar republikanerna att riva upp Obamacare

Från 2017
Uppdaterad 18.07.2017 13:16.
USA:s president Donald Trump.
Bild: Olivier Douliery / POOL

Ytterligare två republikanska senatorer meddelar att de inte stöder den nya sjukvårdslagen, vilket betyder att förslaget måste dras tillbaka. President Trump anser att republikanerna för stunden bara borde fokusera på att fälla den nuvarande sjukvårdslagen.

Senatorerna Mike Lee och Jerry Moran har meddelat att de inte stöder senatorn Mitch McConnells senaste försök att fälla och ersätta Obamacare. Det innebär att sammanlagt fyra senatorer inte stöder förslaget som nu måste dras tillbaka för en andra gång.

Senatorerna som kritiserar förslaget hör till två olika falanger. Den ena falangen anser att förslaget inte går tillräckligt långt och den andra menar att för många skulle gå miste om sin sjukvårdsförsäkring om förslaget verkställs.

Trumps sjukförsäkringsreform är tänkt att ersätta Obamacare och är ett av presidentens viktigaste vallöften. Dessutom har det republikanska partiet i sju års tid lovat att riva upp Obamacare.

Den amerikanska politikern Mitch McConnell.
Bildtext Senator Mitch McConnell har haft stora problem med att få tillräckligt många senatorer att stöda hans sjukförsäkringsreform.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Enbart riva upp

President Donald Trump skriver på Twitter att republikanerna nu borde fokusera på att fälla Obamacare för att sedan kunna börja på ny kula.

Mitch McConnell har också meddelat att han härnäst kommer att försöka driva igenom en lag som bara fokuserar på att fälla Obamacare.

- Det är uppenbart att försöken att fälla och omedelbart ersätta Obamacare har misslyckats, säger han enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt McConnell kommer Obamacare i hans nya förslag att tas ur bruk med två års fördröjning. McConnell uppger inte när senaten kommer att rösta om det nya förslaget.

Kritiserad strategi

Diskussionerna om att upphäva och sedan ersätta den nuvarande lagen har varit på tapeten ett tag. Donald Trump har redan tidigare uttryckt sitt stöd för idén, likaså några konservativa politiker.

Tanken är att politikerna kommer att tvingas att nå en kompromiss om en ny lag om den gamla upphör att gälla.

Strategin har ändå blivit hårt kritiserad av flera olika skäl.

Det är exempelvis inte sagt att det ökade trycket leder till en kompromiss, eftersom en del republikaner som vill upphäva lagen inte är intresserade av att förhandla fram ett nytt förslag.


Källor: AP, Reuters, New York Times

Diskussion om artikeln