Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tullen varnar för läkemedlet karfentanil - blotta hanteringen kan vara livsfarlig

Från 2017
Uppdaterad 18.07.2017 13:41.
Tre glasburkar innehållandes en dödlig dos av heroin, fentanyl respektive karfentanil.
Bildtext Burkarna innehåller en dödlig dos av heroin, fentanyl respektive karfentanil.
Bild: Tullen

Ett nytt och farligt läkemedel, karfentanil, har beslagtagits i Finland, meddelar tullen. Läkemedlet är den starkaste kända opioiden. I andra länder har den på grund av det billiga priset sålts som annan narkotika.

Det är möjligt att läkemedlet säljs som narkotika även i Finland, uppger tullen.

- För köpare säljs karfentanil oftast som vätska eller i pulverform. Säljaren kan också påstå att ämnet är något annat än det i verkligheten är, säger tullens bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen.

Karfentanil är en syntetisk opioid som tillverkas i laboratorieförhållanden. Medlet hör till gruppen fentanyler och används lagligt som ett djurläkemedel, till exempel för att söva stora djur.

Medlet är billigt, vilket har lett till att det säljs som annan narkotika. Ett parti kan på nätet köpas för några tusen euro per kilo.

- Försäljningen av karfentanil är lönsam, eftersom ämnet är mycket billigare att producera än andra opiat och det är enkelt att smuggla i små mängder till Finland, säger Sinkkonen.

10 000 gånger starkare än morfin

Karfentanil förlamar det centrala nervsystemet, vilket kan orsaka plötslig kvävning som kan leda till döden. Bara att hantera karfentanil är farligt, eftersom läkemedlet kommer in i kroppen både via inandning och genom hudkontakt.

Medlet är upp till 10 000 gånger starkare än morfin och är därför extremt farligt vid missbruk. En dödlig dos karfentanil för en vuxen person är cirka 0,03 milligram, varför det i praktiken är omöjligt att göra en bruksdos som skulle vara säker för en människa.

- Det är en dos som inte urskiljas med blotta ögat, säger Hannu Sinkkonen.

Jämförelsevis är en dödlig dos heroin för en vuxen person 30 milligram. En dödlig dos fentanyl är cirka 3 milligram.

Kan ej upptäckas av användaren

Särskilt människor som köper droger över nätet riskerar att komma i kontakt med det ämnet. Det här är farligt, eftersom köparen inte har någon som helst möjlighet att upptäcka karfentanilen.

- De flesta människor kommer i kontakt med ämnet utan att vara medvetna om det, då de tror sig beställa något annat opiatpreparat, men försäljaren skickar karfentanil i stället, säger Sinkkonen.

Enligt Hannu Sinkkonen är tullen orolig för dessa människor, eftrersom man aldrig kan veta vad man får då man beställer preparat på internet.

Har lett till dödsfall i Europa

Läkemedlem har inte klassats som narkotika i FN-konventionen eller nationellt i Finland, utan här klassas det som ett läkemedel.

Bland annat Sverige, Belgien, Lettland, Litauen, Estland och Storbritannien har rapporterat karfentanilbeslag till Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och och narkotikamissbruk (EMCDDA). Medlet har också påträffats i Australien, Norge och Serbien.

Missbruk av karfentanil har lett till dödsfall i Europa, uppger tullen.

Artikeln uppdaterad 18.7.2017 kl 13.38 med kommentarer av Hannu Sinkkonen.