Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Venezuela i politiskt dödläge – ”Partierna struntar i demokratiska spelregler”

Från 2017
Demonstranter drabbar samman med säkerhetsstyrkor i Caracas 9.7.2017
Bildtext Demonstrationerna i Venezuela har varit våldsamma. Bild: Demonstranter drabbade samman med polisen i huvudstaden Caracas i början av juli.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter söndagens symboliska folkomröstning har läget i Venezuela spänts ytterligare. En kupp går inte att utesluta, säger expert Fredrik Uggla. Nu hotar också USA:s president Donald Trump med ekonomiska sanktioner om president Nicolás Maduro går vidare med planerna på att skriva om landets grundlag.

Förutom politisk osäkerhet befinner sig Venezuela också i en ekonomisk kris. De låga oljepriserna har lett till att de system som sattes upp av före detta president Hugo Chávez inte längre fungerar. Pengarna är slut och någon alternativ inkomstkälla finns inte.

- Det är oklart hur mycket pengar Venezuela har i statskassan, men man har spenderat friskt men inte sparat i ladorna för dåliga tider, säger Fredrik Uggla som forskar vid Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet.

Uggla säger att landets politik också inneburit en mer eller mindre missriktad generositet.

- Socialt sett har man gjort punktinsatser i stället för att bygga upp ett generellt välfärdssystem.

Kraftmätning mellan partierna - militären håller sig utanför

Uggla säger att man inte ännu kan utesluta en kupp i landet. Protesterna har varit våldsamma och det verkar som om president Maduro inte är villig att ge ifrån sig makten. Men trots att oppositionen har bett landets militär att ingripa har militären än så länge stått utanför konflikten.

- Vi vet mycket lite om vad som rör sig i den venezuelanska militären och hur den ställer sig. Det vi sett hittills är vissa missnöjesyttringar av lägre officerare. Men vi har sett mycket lite rörelse från de högre officerarna, säger Uggla.

Enligt honom är det oroväckande att de politiska partierna inte alls diskuterar och att de för tillfället struntar i demokratins spelregler.

Det är väldigt svårt att se någon väg ur detta.

― Fredrik Uggla, forskare

- Det som nu sker från båda sidorna är en slags improvisation. Oppositionen improviserade fram en folkomröstning som vi såg i söndags, regeringen skriver plötsligt om grundlagen. Det är väldigt svårt att se någon väg ur detta. Det blir en kraftmätning men hur den kraftmätningen kommer att gå så vet vi ingenting om.

Trump hotar med sanktioner

USA:s president Donald Trump har också lagt sig i konflikten, och hotar med ekonomiska sanktioner om president Nicolás Maduro inte backar med planerna på att skriva om landets grundlag.

Trump anser att Maduro drömmer om att bli diktator, och USA kommer att vidta vad Trump kallar ekonomiska åtgärder för att se till att Venezuela inte faller sönder.

Venezuelas symboliska omröstning lockade 7,2 miljoner.

Venezuelas opposition stärkt - men hur länge?

Oppositionen pressar presidenten.

Diskussion om artikeln