Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska uppgifter: Montreal tvingar Joni Ikonen att lämna SHL för spel i KalPa

Från 2017
Uppdaterad 19.07.2017 14:09.
Joni Ikonen
Bildtext Joni Ikonen i farten för U18-lejonen.
Bild: imago/Geisser/ All Over Press

Den lovande forwarden Joni Ikonen flyttar tillbaka till Finland inför ishockeyligasäsongen 2017-18. Enligt den svenska tidningen Göteborgs-Posten vill inte Montreal Canadiens att Ikonen ska stanna i Frölunda.

Den 18-årige Ikonen är hockeyfostrad i hemstaden Esbo, men flyttade till Göteborg och Frölundas organisation redan hösten 2015. Där lyckades Ikonen imponera på nordamerikanska talangscouter och i NHL-draften i slutet av juni gick forwarden till Montreal Canadiens i den andra omgången.

Enligt GP vill ändå Montreal att Ikonen lämnar sin nya hemstad. Istället ryktas forwarden vara klar för KalPa i den inhemska ishockeyligan.

Orsaken? Montreal vill att Ikonen ska få erfarenhet från vuxennivån före han flyttar över Atlanten.

Enligt GP-skribenten Johan Rylander kan Frölunda inte garantera Ikonen en plats i A-truppen och därför ska spelaren istället flytta till KalPa. Kristian Vesalainen fick liknande särbehandling förra säsongen, där han garanterades en plats i A-laget före resten av U20-laget.

KalPa bekräftade på onsdagen att Ikonen spelar för klubben säsongen 2017-18.

Väcker redan intresse i Kanada

Ikonen har också hunnit visa upp sig i Montreal. Under ett träningsläger efter draften följde den lokala pressen med finländarens tag – inte minst på grund av likheterna med Artturi Lehkonen.

Lehkonen spelade för KalPa då han draftades i den andra rundan 2013. 2014 flyttade han till Frölunda och slog igenom i NHL-truppen i fjol.

Förväntningarna har höjts för Ikonens kommande karriär. 18-åringen själv tar ändå läget med lugn.

– Artturi gratulerade mig efter att jag blev draftad, men det är den enda gången jag talat med honom. Mitt fokus ligger nu på att utvecklas som spelare. Det tänker jag göra med att spela mot äldre spelare i Europa, säger Ikonen till lokaltidningen Le Journal de Montreal.

Källor: Göteborgs-Posten, Le Journal de Montreal

Artikeln uppdaterad 19.7 kl.13.15 efter att KalPa bekräftat att Ikonen spelar i laget den kommande säsongen

Diskussion om artikeln