Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Använd folkvett när du använder drönare"

Från 2017
En drönare
Bildtext Arkivbild. En drönare.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

EU ska få striktare regler om hur drönare får användas. Rurik Ahlberg hör till dem som anser att det inte behövs något EU-direktiv. Viktigast är ändå att använda folkvettet, anser Ahlberg, som började intressera sig för att fotografera med drönare för ett och ett halvt år sedan.

I Finland har antalet drönare ökat i snabb takt och används både yrkesmässigt och av de som flyger dem för nöjes skull.

Eftersom amatörer inte behöver göra någon anmälan är det omöjligt att uppskatta hur många drönare det finns i Finland, men Jorma Kivinen, specialsakunnig på Trafi, bedömer att de sannolikt räknas i tiotusental.

I dagens läge är lagstiftningen rätt mild. Men den är tillräcklig, anser Rurik Ahlberg.

- Flygfält och inflygningsområden måste man förstås undvika. Dessutom ska man ju inte flyga väldigt nära andras hus. Det handlar om personlig integritet.

- Men vi ska komma ihåg att drönarna som säljs i butiken ju inte är några paparazzi-apparater, utan drönare med kamera har samma kvalitet som en mobiltelefonkamera.

Kommundirektör Rurik Ahlberg
Bildtext Rurik Ahlberg.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Möjligt att öka begränsningarna

Ahlberg tror att behovet för striktare regler i och med ett EU-direktiv kommer från tätare befolkade länder. I Finland är det ändå inte ännu så vanligt med drönare, säger Ahlberg.

- Jag kan inte riktigt se att det skulle krävas några striktare regler i Finland. Det är annat i en miljonstad. Där kan man ju inte ha tusentals drönare som flyger omkring, det förstår vem som helst.

I dagens läge finns det redan möjlighet att begränsa drönarens flygning och det här kunde man vidareutveckla, anser Ahlberg.

- Om du till exempel vill starta en drönare invid ett flygfält så åker den inte ens iväg eftersom den är programmerad att inte göra det.

Ahlberg tycker att kommunerna kunde definiera vilka områden som är okej att flyga över och vilka som inte är det. Informationen kunde föras in i en databank så att drönarna får begränsningarna i sin programvara.

- Till exempel i stadskärnor och andra ställen som man tycker är känsliga på något sätt kunde begränsas. Mera strikt än så behöver det inte vara enligt finländska förhållanden, säger Ahlberg.

"Oacceptabelt att störa"

Nöjesanvändning av drönare har nyligen väckt diskussion bland annat efter att störningar drabbat läkarhelikoptrar - och också begravningen av president Koivisto.

- Man måste använda folkvettet och själv skulle jag inte flyga över större folkmassor. Men om begränsningarna fanns i programvaran, och om folkvettet användes, så skulle det inte behövas några nya direktiv. Att någon flög över Koivistos begravning är helt oacceptabelt, säger Ahlberg.

Lagarna torde träda i kraft kring årsskiftet. Direktivet gäller drönarverksamheten i hela EU både bland proffs och bland amatörer. Direktivet har en övergångsperiod på 1-3 år.

Källa: FNB

Diskussion om artikeln