Alla finlandssvenskar sjunger snapsvisor, eller gör de?
Fest, snaps och finlandssvenskar. Då ljuder det förstås snapsvisor i huset. Men varför sjungs det snapsvisor och sjunger verkligen alla finlandssvenskar snapsvisor? Det vet Rosi Djupsund som doktorerar i musikvetenskap vid Åbo Akademi.
Snapsvisekulturen är en alldeles unik tradition som fick sin början redan på 1800-talet i de akademiska studiekretsarna och har numera spridit sig till hela Svenskfinland, bland annat genom körer och snapsvisetävlingar.
Det här är en unik tradition.
Att den inte har nått det finska Finland beror på att traditionen kommer från Sverige.
- Det här är en unik tradition. Det sjungs snapsvisor framför allt i Sverige och i Svenskfinland medan Norge och Danmark inte har samma traditioner. De kan sjunga när de dricker snaps men inte snapsvisor.
Men vad är egentligen en snapsvisa?
- Snapsvisan ska vara kort, texten får inte vara publicerad tidigare, melodin ska vara känd och den ska vara humoristisk med en knorr på slutet och några skämtsamma ord så att humorn kommer fram.
Det blir en viss ritual och det skapar en trygghet.
Rosi berättar att snapsvisans viktigaste funktion är att skapa underhållning, det ska vara roligt att sjunga och skapa en god stämning.
- Det blir en viss ritual som skapar gemenskap och trygghet.
Snapsvisor sjungs bland annat i familjekretsen, på studieevenemang och i andra grupper. Traditionen är främst en festtradition och det sjungs snapsvisor ofta på midsommaren, julen, kräftskivor och på andra högtider.
Rosi påpekar att det ändå inte alltid behöver vara alkohol inblandat.
- Man kan ju ha vatten i snapsglaset. Och jag sitter nog gärna och sjunger snapsvisor bara för att jag tycker att de är roliga.
Tycker du inte om att sjunga? Ingen fara, alla snapsvisor har inte en melodi att sjunga. Vissa snapsvisor är bara några ord.
- Det som också är populärt är att man bara säger "nu" och så tar man en snaps. Det blir som en form av rap, som till exempel Ingmar Bergmans snapsvisa som går så här: "Tystnad (paus) tagning (paus)" och sedan dricker man en snaps.
Finlandssvensk + snapsvisa = sant?
Rosi säger att det verkar vara viktigt för institutioner att beskriva finlandssvenskar som en grupp som sjunger snapsvisor. Dessutom tror många finskspråkiga att alla finlandssvenskar sjunger snapsvisor. Men stämmer det?
Till Rosis förvåning är det faktiskt ganska få som sjunger snapsvisor.
- För många är snapsvisekulturen väldigt viktig. Men vi ska komma ihåg, de flesta finlandssvenskar sjunger inte snapsvisor.
Den akademiska traditionen har inte nått alla och alla gillar inte snapsvisor.
För många är snapsvisekulturen väldigt viktig. Men vi ska komma ihåg, de flesta finlandssvenskar sjunger inte snapsvisor.
Folkets nya vistradition
Rosi berättar att de årliga snapsvisetävlingarna är ett bra sätt att sprida traditionen vidare.
- Det är de nyskrivna snapsvisorna som är roliga och finurliga.
Vill du skriva egna snapsvisor är de Finländska mästerskapen i nyskrivna snapsvisor någonting för dig. Dessutom ordnas det också landskamp mellan Finland och Sverige i vem som skriver den bästa snapsvisan.
Rosi jämför snapsvisetävlingarnas insamling av snapsvisor med insamlingen av folkets visor som ägde rum i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.
- Snapsvisor har blivit folkets nya vistradition.
Rosi berättar att Helan går är den mest sjungna snapsvisan, som också kallas för Sveriges andra nationalsång. Hennes egen favorit är ändå den nyskrivna snapsvisan Grund och botten.
Melodi: Lambeth walk
Författare: Paul Olof Meinander, Grankulla, Finland
I grund och i botten
är seglar’n sund.
Sund ska’ ha vatten
som ej har grund.
I grund är ej botten bra – nej
– grundligt i botten ta – hej!
Brukar du sjunga snapsvisor? Och vilken är din favorit?