Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainska separatister vill bilda ny stat

Från 2017
Alexandr Zachartjenko, Donetskrepublikens ledare.
Bildtext Alexandr Zachartjenko är känd för sina bisarra uttalanden.
Bild: EPA

Förutom de två rebellkontrollerade områdena Donetsk och Luhansk ska också resten av Ukraina ingå i den nya federationen Lillryssland, meddelade Donetskrepublikens ledare Alexandr Zachartjenko. Att Luhanskrepubliken skulle vara med om att grunda en ny stat avvisade republikens ledare fort.

Donetskrepublikens ledare Alexandr Zachartjenko, som är känd för sina bisarra uttalanden, meddelade på tisdag att representanter från olika regioner i Ukraina kommit överens om att utropa en ny stat.

- Vi som representerar det tidigare Ukrainas regioner utropar en ny stat som ska vara Ukrainas efterträdare. Ukraina kan inte återställas till vad det har varit förr, säger Zachartjenko till den ryska nyhetsbyrån Itar Tass.

Ytterligare sade Zachartjenko att den nya staten ska ha en egen flagga och en egen grundlag.

Stora delar av de markområden som i dag tillhör Ukraina kallades för Lillryssland då de var en del av det ryska kejsardömet.

Karta över Ukraina och Ryssland
Bild: Yle

Moskva har orkestrerat uttalandet?

Reaktionerna efter separatistledarens kungörelse lät inte vänta på sig. En representant för Luhanskrepubliken sade att de inte har fått någon som helst information om planerna på att grunda en ny stat.

- Luhanskrepubliken anser att det är viktigt att fortsätta vara engagerad i Minskavtalet, står det i ett pressmeddelande från myndigheterna i Luhanskrepubliken.

Georgiens president Giorgi Margvelasjvili tar emot Ukrainas president Petro Porosjenko.
Bildtext Ukrainas president Petro Porosjenko landade på tisdag i Georgien för ett statsbesök. Här är han tillsammans med den georgiska presidenten Giorgi Margvelasjvili.
Bild: EPA

Ukrainas president Petro Porosjenko anklagade Ryssland för att ha uppviglat rebellerna till att utropa den nya staten. Porosjenko menade att Kreml vill splittra Ukraina.

- Zachartjenko och Plotnitsky (ledaren för Luhanskrepubliken) är inga seriösa politiska aktörer. Deras enda jobb är att förmedla vidare de bud de får från Ryssland, sade Porosjenko.

Kan leda till förlängda fredsförhandlingar

10 000 människor har dödats i konflikten som bröt ut 2014 i samband med att Ryssland annekterade Krim halvön.

Nu befarar experter att separatisternas meddelande sätter käppar i hjulen för fredsförhandlingarna som pågått sedan 2015.

Det internationella samfundet har inte erkänt separatistområdena i östra Ukraina.