Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Blomsteriver hos besökare i Fredrikas trädgård

Från 2017
Maarit Lehto guidar besökare i Fredrikas trädgård vid Runebergs hem i Borgå.
Bildtext Det är inte ofta som man ordnar guidade rundturer i Fredrikas trädgård, men på tisdagen gjordes två, en på svenska och en på finska.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

På Fredrikas namnsdag ordnades guidade rundvandringar i Fredrikas trädgård vid Runebergs hem i Borgå. Ivriga blomsterentusiaster samlades för att ta del av en trädgård som ännu är trogen Fredrika Runebergs önskemål.

Trädgården är öppen för allmänheten under hela sommaren, men att få en guidad rundtur är ovanligt.

– Det är ganska sällsynt att vi har den här typen av rundvandringar. I år har vi haft en på försommaren men förutom det är det bara nu, säger Maarit Lehto som guidar besökarna i trädgården.

Endast tidstrogna växter

Lehto förklarar för besökarna att man håller trädgården så trogen Fredrikas planer som möjligt. Bland annat är det inte tillåtet att odla växter som har avlats fram efter 1860-talet. Det här kontrolleras med hjälp av gentester.

Maarit Lehto pekar ut intressanta växter i Fredrikas trädgård.
Bildtext Alla växter som odlas i trädgården är såna som avlats fram tidigare än 1860-talet. Man utför gentester för att kontrollera hur gamla arterna är.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

– De flesta av besökarna har varit intresserade av just detta och de lite äldre blommorna som de inte känner till, säger Lehto.

Rosor, pioner och liljekonvalj delar rabatt med mer ovanliga växter. Många av dem är ettåriga och hämtas från odlare runt om i regionen, men några stycken har planterats av Fredrika Runeberg själv. De sex stora äppelträden har alla planterats till en av paret Runebergs sex söner, och äppelsorten valdes omsorgsfullt för att passa varje pojkes personlighet.

Blommor i Fredrikas trädgård i Borgå.

Stina Andersson var mest intresserad av de mer traditionella växterna i trädgården.

– Det var verkligen intressant att höra, för här finns massvis med olika växter. Speciellt vad Fredrika hade i sina egna planteringar på den tiden var spännande, säger Andersson.

Skadedjursproblem

Trädgården har under tidigare år haft problem med skadedjur, i form av snäckor som ätit upp en hel del av plantorna. Även i år har man kämpat mot snäckorna. Det är rabarbern som varit hårdast angripen.

Fredrikas trädgård i Borgå.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

– Det har funnits vissa problem med dem men det har ändå varit mindre än tidigare år, säger Lehto.

Hon spekulerar att den kan bero på den kalla våren.

Trädgården är öppen under hela sommaren, vardagar mellan klockan 10 och 16.

Diskussion om artikeln