Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ryssland väntar – här är Finlands grupp i VM-kvalet

Från 2017
Uppdaterad 18.07.2017 18:51.
Oscar Kihlstedt och Richard Sundberg kämpar om bollen
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Grannlandet Ryssland och en bekant motståndare i form av Luxemburg. Det är två länder som Finlands herrlandslag i handboll kommer att stöta på i kvalet till VM år 2019.

I januari 2019 kommer VM i handboll för herrar att avgöras i Danmark och Tyskland och i dag lottades grupperna till kvalet.

För Finlands del blev det en svår grupp. Laget lottades i samma grupp som Ryssland, Slovakien och Luxemburg.

– Gruppen kunde ha varit lättare, efter en lottning kan man alltid spekulera men det leder inte till något. Vårt mål är fortfarande EM 2020 och vill vi nå dit måste vi klara av att så upp mot hårda länder.

– Ryssland är en svår motståndare och samma gäller Slovakien. De möttes i förra kvalet och då slutade en match oavgjort medan Ryssland vann den andra med ett mål. Luxemburg är på vår nivå, säger chefstränaren Kaj Kekki i ett pressmeddelande.

Ryssland stormakt

Ryssland var länge en stormakt i handboll men har inte tagit någon medalj i ett mästerskap sedan OS 2004.

Slovakien har spelat i två VM-turneringar, 2009 och 2011. Senast landet spelade i ett mästerskap var EM 2012.

Luxemburg är ett bekant motstånd för Finland då man slog ut just Luxemburg i EM-förkvalet förra våren.

Oktober till januari

Kvalet inleds i oktober och pågår till mitten av januari 2018. Vinnarna i samtliga grupper går vidare till play-off som spelas i juni 2018.

Från Europa kommer totalt tretton länder att ta sig till VM. Regerande mästarna Frankrike är redan klara för VM precis som värdnationerna Danmark och Tyskland.

Ett land kommer också att ta sig till VM baserat på resultatet i nästa års EM. Det land som placerar sig bäst i EM av Österrike, Vitryssland, Kroatien, Tjeckien, Spanien, Ungern, Island, Makedonien, Montenegro, Norge, Slovenien, Serbien och Sverige kommer också att få en biljett till VM.

De övriga tolv länderna i EM kommer att gå in i play-off-skedet till VM.

Diskussion om artikeln