Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Årets nödcentralsoperatör: 112-appen sparar mycket dyrbar tid

Från 2017
Matias Snellman bär en blå skjorta, svart slips. Han står med nödcentralens jourrum i bakgrunden.
Bildtext Matias Snellman jobbar som nödcentralsoperatör i Vasa.
Bild: Yle/ Axel Brink

Matias Snellman vistas för det mesta två våningar under jorden, där han tar emot nödsamtal i jourrummet på Vasa nödcentral. För detta jobb premierades han i maj som årets nödcentralsoperatör.

- Jag har alltid varit intresserad av det här jobbet och försökt hjälpa till så gott det går. Så det var riktigt kul att få priset, konstaterar Snellman.

Vad ska man ha för egenskaper för att jobba som nödcentralsoperatör?

- Man ska vara lugn och ganska bra nerver ska man ha, för det är ganska påfrestande och hektiskt. Men största delen av dem som har börjat jobba här har klarat av det ganska bra.

Tekniken har gjort det lättare att hjälpa

Jobbet går inte enbart ut på att ta emot nödsamtal, men då Snellman har den uppgiften kan han ta emot över hundra samtal under ett skift.

Enligt Snellman, som har en 20-årig erfarenhet som nödcentralsoperatör, är en av de största utmaningarna med jobbet att försöka lokalisera var personerna som är i nöd finns.

- Finländarna är ett rörligt folk och speciellt sommartid händer det saker ut i skärgården och i skogen och då är det nog alltid lite utmanande, men tekniken har gått framåt och vi har möjlighet att pejla telefoner, säger Snellman.

Är det lättare att lokalisera en människa idag än förr?

- Då när jag började så hade inte alla ens en vägadress och i dagens läge har alla fasta boenden en vägadress och ett husnummer. Villavägarna börjar också vara utmärkta och har fått nummer, så det har blivit betydligt lättare.

- GSM-pejlingen och 112- appen som många har laddat ner, sparar också mycket dyrbar tid.

Skriv ner koordinaterna till sommarstugan

Trots att tekniken gått framåt och utmärkningen av vägar har blivit bättre, så rekommenderar Snellman att man alltid har koordinaterna till sin sommarstuga uppskrivna någonstans.

- Nog är det ju bra om man har dem, nog hjälper ju det, men om man har en fast vägadress dit så går det nog bra det också, men gärna koordinater. Den där appen är ju också bra.

Han tycker att en svenskspråkig nödcentralsutbildning på svenska i Vasa behövs speciellt på grund av att Österbotten är det mest utmanande stället att jobba på i Finland med tanke på alla dialekter.

- Språket är alltid en utmaning. Med vissa dialekter, då folk är i nöd och panik, så är det inte alltid så lätt.

Finns det situationer då man känner sig hjälplös?

- Nog kan det komma sådana situationer, men det brukar lösa sig till sist.