Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Österrike vill stoppa flyktingrutten över Medelhavet

Från 2017
Uppdaterad 19.07.2017 05:39.
Migranter i en båt vid Libyens kust.
Bildtext Migranter som räddats vid Libyens kust.
Bild: EPA/STRINGER EPA/STRINGER

Samtidigt som utrikesminister Timo Soini inte vill att Finland ska ta emot fler omplacerade flyktingar i Europa är tonen kring flyktingsituationen i Italien ännu betydligt hårdare på annat håll. Från Österrike kommer nu krav om att helt sätta stopp för flyktingar som vill ta sig över Medelhavet.

– Att bli räddad ur Medelhavet får inte automatiskt betyda en biljett till Centraleuropa. Italien behöver vår solidaritet, men det måste vara rätt sorts solidaritet. Vi måste hjälpa Italien att stänga flyktrutten över Medelhavet, säger Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz.

Om rutten förblir öppen kommer det enligt Kurz att leda till att allt fler mänskor känner sig lockade att ta sig till Libyen och mot Europa.

Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz talar i telefon.
Bildtext Sebastian Kurz.
Bild: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Med över 90 000 nyanlända flyktingar i Italien i år har flyktingtemat igen kommit upp på agendan också i grannlandet Österrike.

Med parlamentsval på kommande under hösten kämpar utrikesminister Kurz konservativa folkparti ÖVP delvis om samma röster som det högerextrema österrikiska frihetspartiet FPÖ.

Hårda beskyllningar mot sjöräddare

En annan folkpartist, inrikesminister Wolfgang Sobotka späder på ytterligare.

I en intervju för den tyska tidningen Bild säger han att Österrike inom 24 timmar kan spärra av gränsövergången mot Italien vid alppasset i Brenner.

I samma intervju går inrikesministern också till angrepp mot frivilligorganisationer som undsätter flyktingar i sjönöd på Medelhavet.

Han beskyller några av organisationerna för att direkt samarbeta med mänskohandlare utanför den libyska kusten.

Man ska ha tagit emot flyktingar direkt från mänskohandlarna, säger ministern och kräver straff för dem som samarbetar.

Också Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière säger i en intervju att han har fått information om tvivelaktiga tillvägagångssätt bland sjöräddarna.

Sea-Watch och Läkare utan gränser, som båda bedriver sjöräddning i Medelhavet avvisar alla beskyllningar.

Diskussion om artikeln