Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Motorcykelgäng får allt mer fotfäste i Finland

Från 2017
Uppdaterad 19.07.2017 09:15.
Tyska medlemmar av motorcykelklubben Bandidos
Bildtext De kriminella motorcykelklubbarna har blivit mer internationella. På bild: Tyska medlemmar av motorcykelklubben Bandidos.
Bild: EPA

Antalet motorcykelgäng i Finland har ökat kraftigt sedan början av 2000-talet. I dag finns det kring 90 verksamma gäng, som sammanlagt har kring 800 medlemmar.

Enligt brottsöverinspektör Sanna Palo vid Centralkriminalpolisen kan en orsak vara att marknaderna för kriminell verksamhet har vuxit.

- Gängen har också blivit mer internationella, vilket innebär nya verksamhetsmöjligheter, säger hon.

Det finns en lång tradition av organiserad brottslighet i form av motorcykelgäng i Finland.

― Brottsöverinspektör Sanna Palo

På tisdagen rapporterade Iltalehti att ett av landets största motorcykelgäng Cannonball MC har splittrats. Vid Centralkriminalpolisen tror man ändå inte att splittringen kommer att inverka på den organiserade brottsligheten i Finland, eftersom gängen sannolikt fortsätter sin verksamhet i någon annan form.

- Gängfältet lever, men jag ser inte att det här påverkar den allvarliga organiserade brottslighetens grundkaraktär, säger Palo.

Motorcykelgäng är den synligaste formen av organiserad brottslighet i Finland, men polisen kan inte säga hur stor del av den organiserade brottsligheten gängen står för. Däremot vet man att det i huvudsak är gängen som har hand om narkotikahandeln i landet.

- Det finns en lång tradition av organiserad brottslighet i form av motorcykelgäng i Finland och så kommer det att vara med den här typen av gäng också i framtiden, säger Palo.

Artikeln uppdaterad 19.7.2017 kl.8.50: Ordet "klubbar" har ändrats till "gäng" för att förtydliga att artikeln specifikt handlar om kriminella motorcykelklubbar.

Cannonball MC:s klubblokal i Helsingfors.

IL: Mc-gänget Cannonball har splittrats

Orsaken är interna meningsskiljaktigheter.

Diskussion om artikeln