Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Keskos intresse för Citymarket i Ekenäs har svalnat

Från 2017
Uppdaterad 20.07.2017 08:29.
I Norra hamnen i Ekenäs byggs hyresbostäder.
Bildtext Kesko har ingen brådska med att etablera en Citymarket i Norra hamnen i Ekenäs. För närvarande byggs här bostäder.
Bild: Yle/Sofia Kajander

I Norra hamnen i Ekenäs byggs det bostäder för full rulle. Snart kommer domen som avgör om det blir fritt fram för byggföretaget Mäenpää Rakennus Oy att bygga ett köpcentrum på det planlagda området. Samtidigt banar staden väg för en Prisma i Läpp i Karis.

Högsta förvaltningsdomstolen i Helsingfors väntas inom en snar framtid avgöra om stadens detaljplaneändring godkänns. Då blir det grönt ljus för byggnadsföretaget Mäenpää att bygga ett köpcentrum i Norra hamnen med en eventuell Citymarket.

Högsta förvaltningsdomstolen väntas inom kort avgöra besväret mot den plan som skulle tillåta bygget.

För två år sedan röstade Raseborgs stadsfullmäktige med knapp majoritet för en ändring i detaljplanen som skulle göra det möjligt att bygga ett köpcentrum i Norra hamnen.

Staden Raseborg planlägger som bäst för en stormarknad i Läpp i Karis. Keskos konkurrent, andelslaget Varuboden-Osla vill bygga en Prisma i Läpp.

Kesko avvaktar

Under tiden har Keskos intresse att bygga en Citymarket i Ekenäs centrum svalnat.

Kesko överväger noggrant om det finns köpkraft i området för en Citymarket eller för en stormarknad överhuvudtaget, säger regionchefen för södra Finland Antti Palomäki till Yle Västnyland.

- Helst utvecklar Kesko de nuvarande affärstjänsterna i tätorten.

Palomäki säger att Kesko naturligtvis också följer med vad konkurrenterna gör samt lyssnar på kommunens önskemål.

Plan över Norra hamnen
Bildtext Arkitektens syn på hur Norra hamnen kunde se ut.
Bild: Arkitektbyrå R.Wingren Ab

Vad är då kommunens önskemål?

Stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP) låter optimistisk gällande att ha en stormarknad både i Karis och i Ekenäs.

- Vår uppgift som stad är närmast att se till att det finns etableringsmöjligheter för handeln och olika företag. I praktiken betyder det att erbjuda olika alternativ på tomter och lägenheter. Sen är det ju handeln själv som beslutar var de etablerar sig och på vilka villkor, säger Walls.

Det kommer ju troligen en Prisma till Karis, hur tror du det påverkar möjligheten till en Citymarket i Ekenäs?

- Det brukar ju vara så med det här att kommer det en, så ser konkurrenterna på varandra. På det sättet kan det ha en effekt att flera sedan etablerar sig på en ort.

Du tror alltså att det är möjligt att ha en Prisma i Karis och någon stormarknad även i Ekenäs?

- Om man ser på andra orter så är det ju ganska vanligt att flera aktörer etablerar sig. Så jo, det är säkert möjligt.

Byggarbete vid Norra hamnen i Ekenäs
Bildtext För tillfället bygger företaget Mäenpää Rakennus Oy bostäder i Norra hamnen.
Bild: Yle/Linus Westerlund

Stadsfullmäktigeledamot Ira Donner bekräftar De Grönas bekanta ståndpunkter gällande småskalighet i regionutvecklingen. Hon vill inte se en stormarknad varken i Karis eller i Ekenäs.

- Personligen och politiskt så tycker jag att det är alldeles onödigt att vi har en Citymarket. Ortsbornas köpkraft skulle bara flyttas bort från det lite tynande centrumområdet till en stormarknad längre ifrån. Då gäller det för många att hyra in sig där för att det ska löna sig. Jag tror inte ett ögonblick på att det skulle stöda centrumhandeln att etablera någonting i Norra hamnen.

"Stormarknader är inte bra på små orter"

Donner tror också att det kommer att bli ett så stort och dyrt företag, att ingen kommer att nappa på det.

- Jag tycker överhuvudtaget inte om stormarknader på små orter, de tar så mycket plats, både synlighets- och köpmässigt. De sätter en sådan enorm prägel på en liten ort. En stormarknad skulle dominera stadsbilden när man kommer från havet.

Men kunder tror hon nog att det finns tillräckligt i regionen.

- Om vi talar om dynamiken i regionen, så tar det ingenting ifrån Ekenäs att bygga en Prisma i Läpp. Men jag tycker inte att vi behöver komma med någonting liknande här.

En grön äng och till höger skymtar en asfalterad väg. Längre bort synd en ABC-bränslestation samt parkerade långtradare. Blå himmel, solsken.
Bildtext Andelslaget Varuboden-Osla vill bygga en Prisma i Läpp i Karis.
Bild: Pia Santonen / Yle

Ulf Heimberg, (SDP) första vice ordförande i stadsfullmäktige, tror inte att det är aktuellt med någon Citymarket just nu.

- Det tycks ha visat sig att det finns ett behov av en stormarknad i regionen. Intressenterna tycker ju att det lönar sig att hämta hit en. Att man har valt Läpp är inget dåligt alternativ. Men när det kommer en stormarknad till Karis så påverkar det ju andra företagare, och då måste man göra en ny analys för huruvida det ännu finns outnyttjad kapacitet på andra håll i regionen.

Marknadskrafterna styr

Heimberg poängterar att det är marknadskrafterna som styr vad som etableras var.

- Det är inte dödfött för en Citymarket i Norra hamnen, men det är heller inte aktuellt. Jag tror att man från deras sida inte har någon rusning hit, annars skulle man ha signalerat det under det senaste året. Läget är avvaktande både från köpmännens och kommunens sida.

Han menar att man i ett tidigare skede borde ha involverat invånarna i beslutsprocessen för att undvika rättsprocesser och missnöje.

- Folk har sist och slutligen inte så mycket emot en stormarknad, utan det är snarare placeringsstället som är stötestenen, säger Heimberg.