Ryska och kinesiska stridsfartyg på Östersjön – "Handlar mer om politik än om militär förmåga"
Den rysk-kinesiska militärövningen Joint Sea 2017 inleds nästa vecka, men kinesiska fartyg anländer till Östersjön redan på fredag. Övningen är snarare en politisk markering än en militär förberedelse, enligt Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI i Sverige.
Var exakt på Östersjön som övningen kommer att hållas är oklart. Ryska myndigheter uppger enligt SVT att cirka 10 militärfartyg och kring 12 flygplan och helikoptrar från både Kina och Ryssland kommer att delta i övningen som går under namnet Joint Sea. Tre av fartygen är kinesiska.
Samtidigt som de kinesiska och ryska fartygen anländer till Östersjön kommer också två av Rysslands största atomubåtar att passera området, varav den ena, atomubåten Dmitrij Donskoj, är den största i hela världen.
Ubåten startade i från sin hemmahamn i Severodvinsk i maj och är på väg för att delta i den ryska flottans årsdagsfirande utanför Kronstadt i S:t Petersburg.
Storleken på ubåten motsvarar de färjor som kryssar till Tallinn. Ubåten byggdes under kalla kriget för att kunna frakta till och med 200 kärnstridsspetsar vilkas syfte var att förstöra hela städer.
Ubåten har också plats för 20 ballistiska missiler.
Enligt Fredrik Westerlund vid svenska Totalförsvarets forskningsinstitut har atomubåten tagits ur aktiv tjänst, vilket innebär att den inte kommer att vara lastad med kärnvapen.
– Den risk som finns är ju att den är atomdriven så det finns en eller möjligtvis två reaktorer ombord på ubåten. Så det är klart att det finns en sådan aspekt men där kan jag inte avgöra vad det innebär, säger Westerlund.
För att ubåten Dmitrij Donskoj ska ta sig från sin hemmahamn i Severodvinsk i nordvästra Ryssland till Östersjön kommer fartyget att åka vid Norges, Danmarks och Sveriges kust, något som enligt Svenska Dagbladet väcker oro i Sverige.
På grund av sin storlek kommer ubåten inte att kunna vara under ytan under hela färden, utan måste komma upp till ytan bland annat vid de danska sunden.
Övningarna flera än tidigare
Övningen Joint Sea berättar ändå inte särskilt mycket om säkerhetsläget på Östersjön, enligt Fredrik Westerlund.
– Övningen i sig säger inte så mycket om säkerhetsläget. Men när man lägger ihop de övriga övningarna som genomförs så kan man konstatera att de är fler än tidigare och att de också får mer uppmärksamhet. Både Nato och Ryssland övar i Östersjöområdet i större utsträckning och det har naturligtvis med det mer spända säkerhetsläget i Europa att göra.
Westerlund tror inte att övningen handlar om några direkta förberedelser för en kris- eller krigssituation just i Östersjön utan ser det snarare som en politisk markering än en militär förberedelse.
Enligt de källor som han tagit del av är temat för övningen sjöräddning och att hävda ekonomiska intressen.
Kina vill visa sin närvaro i Europa
Att Ryssland allierar sig med Kina beror enligt Fredrik Westerlund på att länderna tillsammans utgör en tyngre motpol till USA i världspolitiken. Övningen handlar då mer om att skicka en signal, eller i alla fall ge sken av en signal, till USA.
– För Kinas del finns det skäl att öva på Östersjön och i Europa för att visa sin närvaro. Kina har en växande flotta och ett ganska omfattande moderniseringsprogram för sina sjöstridskrafter. Det här är ett sätt att visa att man är en global spelare, säger Westerlund.
Kina och Ryssland har även tidigare utfört likande övningar tillsammans, men då har övningarna i huvudsak genomförts på Stilla havet nära ländernas egna kuster.
– Men de har också övat på andra ställen och övningen i sig är ju ett sätt att inte bara träna sjömännen utan också kommunicera med omvärlden och visa att man har gemensamma intressen. Inte minst för Rysslands del så upplever de att USA utgör en alldeles för dominant spelare i världspolitiken.
Kina plockar politiska poäng
Enligt Westerlund är det framför allt Kina som har mest att vinna på övningen.
– Mitt intryck är att den här övningen handlar mer om politik än om militär förmåga och uppbyggnad. Den handlar mer om Kina än om Ryssland. Kina har en tydlig fördel och kan plocka politiska poäng genom att delta i övningen.
Av de kinesiska krigsfartygen kommer fartyget 052D Destroyer att delta i övningen, skriver Aftonbladet. Fartyget ska vara ett av de mest avancerade i Kina.
Militärmagasinet Jane' s Defence skriver att fartyget togs i bruk i januari 2017. Fartyget väger 7 500 ton.
De kinesiska fartygen kommer att tas emot den 21 juli i Baltijsk, där Rysslands Östersjöflotta har sin huvudbas.
Enligt BBC har Kina börjat modernisera sin försvarsmakt i takt med att landets ekonomi vuxit. Kinas försvarsbudget är ändå fortfarande lägre än USA:s.