Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Åländsk youtubare: Ha kul och kör ditt eget race

Från 2017
Linus Westergård sitter framför två datorskärmar.
Bildtext Linus ”Lidde” Westergård har egen Youtubekanal och uppmuntrar andra till att göra detsamma.
Bild: Amanda Andersson/Ålands radio och tv

Bland barn och unga har det blivit allt vanligare att man har en egen Youtubekanal. Åländska Linus ”Lidde” Westergård är en av dem. Men föräldrar ska se till att hänga med i sina barns förehavanden, uppmanar Dan Sundqvist på Rädda barnen.

Den åländska Youtubern Linus Westergård, 18 år har en kanal som heter ”Lidde”. Där laddar han upp så kallade ”vloggar”, vilket innebär att han filmar vad han gör under sin dag. Han startade sin första kanal 2011.

- Jag var som en vanlig 12-årig kille som blev intresserad av större Youtubers. Då ville jag också testa, men tröttnade ganska snabbt.

”Glädje och positivitet”

År 2014 startade Linus Westergård en ny kanal där han lade upp gamingvideos och nådde 1 700 följare.

- Men jag tröttnade igen och startade en ny kanal. Jag ville dela med mig av mitt liv, sprida glädje och positivitet.

Det blev vloggar i stället, videosnuttar där han tränar eller visar vad han gjort under dagen.

Det är inte så vanligt än med åländska ungdomar som har en egen Youtubekanal, men Linus Westergård ser gärna att fler börjar.

- Det kommer 12-13-åringar fram till mig och frågar hur man ska göra.

Självlärd redigerare

Linus Westergård är självlärd när det kommer till redigering. Han har använt sig av nerladdade program och instruktionsvideor.

Numera hinner Linus Westergård bara ladda upp 1-2 videos i veckan eftersom han även jobbar.

Själva inspelningen tar en hel dag eftersom han dokumenterar allt han gör. Nästa dag redigerar han videon, ett jobb som oftast tar 2-3 timmar.

- Det ska vara bra kvalitet och kul att titta på.

Inget näthat

Näthat förekommer inte ofta i kommentarsfältet på hans kanal. Hans följare, som nu är uppe i cirka 500, ger honom bra respons. Målet med att ha en egen Youtubekanal är att få andra att må bra.

- Jag tänker att jag ska göra något kul försöka underhålla eller inspirera andra. Till exempel försöker jag få yngre att börja träna genom mina gymvloggar

”Stäng av kritiker”

Flest besökare för ett klipp har cirka 900 visningar på den nuvarande kanalen, som har cirka 500 följare.

Linus Westergårds tips till andra unga som vill starta en Youtubekanal är att göra det som är kul och att köra sitt eget race.
Stäng av dem som bara vill kritisera.

Positivt och negativt

Dan Sundqvist, som ansvarar för ”barnens internet” på Rädda Barnen tycker att det överlag är positivt att unga har egna kanaler där de får vara kreativa och skapa filmklipp. Han påpekar dock att det även kan finnas vissa negativa sidor av detta.

- Man kan till exempel bli utsatt för näthat, att folk skriver negativa saker. Så det finns både positiva och negativa sidor, säger han.

Föräldrakoll

Dan Sundqvist tror att fenomenet har blivit allt vanligare för att barn tittar mycket på Youtube i dag och sedan vill skapa eget material.

Som förälder är det viktigt att hålla koll på sitt barns Youtubekanal och se över vad som laddas upp. Vissa saker kan vara brottsliga, som att smygfilma någon och lägga upp det på nätet. Det är även bra att läsa igenom användarvillkoren för Youtube.

- De flesta barn kanske vill starta en kanal från riktigt tidig ålder, men det är 13 års åldersgräns på Youtube.

”Skuldbelägg inte”

Dan Sundqvist råder också föräldrar till att på förhand göra upp strategier tillsammans med barnet för vad man ska göra om något händer.

- Uppmuntra barnet till att reagera om det händer något åt hen själv eller någon annan. Skuldbelägg inte. Kom ihåg att det aldrig är barnets fel om hen blir utsatt för negativa kommentar.