Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Att ta en bastuöl är okej, men inte att vara full framför barnen – anser finländarna

Från 2017
Uppdaterad 19.07.2017 15:39.
Familj på café.
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Att ta en bastuöl är okej, men inte att vara full framför barnen. Åtta av tio finländare tycker att det är okej att dricka alkohol i barns närvaro, bara man dricker måttfullt. Det visar en undersökning som Yle har beställt av Taloustutkimus.

Åttio procent av finländarna anser att det är okej att dricka alkohol i barns närvaro, bara man håller sig till en bastuöl eller ett glas vin till maten.

Tio procent av dem som deltog i undersökningen ansåg att man inte ska dricka alkohol överhuvudtaget om man umgås med barn. Tio procent godkände att man drack mer än ett glas alkohol i barns sällskap, och ansåg att man inte skulle hemlighålla sitt alkoholbruk från barnen.

Äldre finländare över 65 år hade den strängaste attityden till alkohol, medan finländare under 24 år hade den liberalaste synen på hur mycket man kan dricka i barns sällskap.

Skadligt att smussla med alkohol, säger specialläkare

Janna Rantala som är specialläkare i barnpsykiatri säger att det är okej att ta ett glas till exempel till maten.

– För barnen är det viktigare hur den vuxna beter sig efter att ha druckit alkohol, än om hen druckit ett glas mjölk eller vin, säger Rantala.

Att hemlighålla sitt alkoholbruk är ändå onödigt, enligt henne. Om barnet inte förknippar alkohol med något skrämmande eller hotfullt kan hemlighållandet orsaka mera skada än nytta.

– Om en förälder dricker för mycket och blir berusad ska man berätta vad det konstiga beteendet beror på. Man ska inte säga att personen är sjuk, utan berätta att hen drack för mycket men snart mår bättre, säger Rantala.

Hon poängterar ändå att man som förälder inte borde bli berusad om inte någon annan vuxen har ansvar för barnen.

Drygt tusen finländare deltog i undersökningen. Felmarginalen är tre procentenheter i bägge riktning.

Diskussion om artikeln