Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stora evenemang betyder mycket för företagarna i Åbo

Från 2017
Tall ships race i Åbo 2003
Bildtext Arkivbild.
Bild: Åbo stad

Under sommaren ordnas flera stora evenemang i staden som lockar till sig hundratusentals besökare. Nu i helgen ordnas Tall Ship’s Races och det förväntas komma kring en halv miljon människor till Åbo. Det betyder blomstrande handel för företagarna i staden och en ekonomisk vinst på över 20 miljoner euro åt regionen.

Michael Lindholm, vice ordförande för Åbo företagare, säger att evenemangen som Tall Ship’s Races har stor betydelse för näringslivet i Åbo.

- En stor del av många företags hela omsättning kommer från sommaren och evenemangen då. Flera företag lever på sommarevenemangen.

Enligt Lindholm gynnas flera branscher och många typer av företag av stora evenemang som Tall Ship’s Races.

- Det är helt klart att det är restauranger, hotell och de som gör produkter som turister tycker om att köpa, är de stora vinnarna. Men det går också bra för andra företag. Speciellt små företag får en bra möjlighet att sälja sina produkter längs ån.

Michael Lindholm.
Bildtext Michael Lindholm.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Enligt Lindholm är Tall Ship’s Races viktigt för Åbos profilering.

- Det lär ju vara Finlands största evenemang i sommar. Så det har en betydelse för många andra företag som kanske får synlighet på de här evenemangen.

Viktigt att logistiken fungerar

För företag som deltar under stora evenemang innebär det inte enbart blomstrande försäljning och framgångsrik marknadsföring.

- Det är frågan om ganska stora kostnader för företagen. De som arrangerar evenemangen tar förstås betalt för att man överhuvudtaget ska få vara med. Att hitta de bästa platserna är mycket viktigt och att ha tillräckligt med produkter att sälja och få allting att fungera är en utmaning, säger Lindholm.

Lindholm nämner att det viktigaste är att logistiken fungerar. Enligt honom har Åbo stad gjort ett bra jobb med det.

- Staden har överlag skött allting mycket bra. Såklart finns det små detaljer som alltid skulle kunna förbättras. Men en sak som är jätteviktig för Åbo stad är att man har ordentliga förbindelser till Åbo. Flygplatsen i Åbo är mycket viktigt trots att det låter lite långsökt med Tall Ship’s Races. Men det är viktigt för alla typer av evenemang att människor lätt kommer hit och härifrån.

Stor satsning för staden

Antti Kirkkola, Åbo stads kontaktchef, säger att evenemang som Tall Ship’s Races har en klar ekonomisk betydelse för regionen.

- Om vi ser på de rent ekonomiska effekterna förväntas evenemanget lämna 20-25 miljoner euro i den här ekonomiska regionen. Men om man tänker på den långsiktiga effekten kommer uppmärksamheten av evenemanget leda till att många sedan väljer att återvända till Åbo.

Staden andel i finansieringen av Tall Ship’s Races under hela förberedelseperioden, samt under själva evenemanget är 1,5 miljoner euro. Evenemanget kostar flera miljoner euro att möjliggöra. Kirkkola hoppas att satsningen kommer att resultera i flera tiotals miljoner till regionen.

- Det här är en stor investering. Åbo stad går inte direkt på vinst av dylika evenemang. Restauranger, hotell och butiker når den största nyttan. Men till slut hamnar en del i stadens kassa i form av skattepengar.

Kirkkola säger att det är stadens uppgift att möjliggöra stora evenemang som privata aktörer inte har kapacitet att ordna.

- Vi vill hjälpa till att aktivera näringslivet. Men jag tycker att företagarna i regionen kunde ta ut mer av de här stora evenemangen genom att vara aktiva och kreativa.

Diskussion om artikeln