Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Lina Teir: We see you

Från 2017
Uppdaterad 27.07.2017 16:52.
Lina Teir.
Bildtext Lina Teir gjorde en sång till statsminister Sipilä och startade facebook kampanjen "We see you".

Lina Teir från Kristinestad kunde för en gångs skull inte hitta orden när hon ville delta i Monika Fagerholms och Merete Mazzarellas brevkampanj till Juha Sipilä när flyktingfrågan var akut. Det blev en sång till statsminister Sipilä. Det blev ett fotografi från en demonstration. Det blev en facebook-kampanj.

Lina var med och startade "We see you" -kampanjen i augusti 2016 för mänskliga rättigheter och en etiskt hållbar asylpolitik i Finland.

- Vad kunde jag möjligen skriva som kunde få statsministern att lyssna när han inte ens brytt sig om att läsa de hundratals brev han fått om lagar, internationella bestämmelser, kristen värdegrund, moral, bildning, ansvar?

På liv och död

I sitt sommarprat pratar Lina Teir om mod, empati och inlevelse och om hur det gick till när kampanjen We see you startade. Plötsligt hittar hon sig själv talande inför en stor skara mänskor, som någon slags "Nelson Mandela", som hon uttrycker det själv. Det är som om det skulle vara på liv och död.

- Det är just det vad det är, säger Linas mamma.

Kristen värdegrund

I hela sitt liv har Lina fostrats av familj, skola och samhälle att låta andra vara med och leka, att behandla andra som jag själv vill bli behandlad och att säga till om hon ser att någon kränks.

- Nu, när det är dags för praktiskt prov i de värderingar som vi vill tro att vårt västerländska samhälle är byggt på, är det plötsligt jag och andra som gör som vi blivit tillsagda som beskrivs som onormala och som politiker retoriskt försöker likställa med extremister på högerkanten. Jag har alltid trott att mänskliga rättigheter inte är på kanten, utan mitt i centrum av vår existens.

Om det inte finns någon som säger nej blir allt tillåtet, också att kränka de svagaste. Vill vi vuxna verkligen genom vårt exempel fostra våra barn till att inte ingripa? Vågar vi sända våra barn till en skola med en sån kultur?

― Lina Teir

Lina Teir sommarpratar i Yle Vega kl.10:03 och 18:03.

Lina Teir 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Ladda ner programmet som musikfri podcast, eller ladda ner musiken i sommarpratet.

Lina Teirs sång till Juha Sipilä, Vi kommer minnas allt, hittar du här.

Vegas sommarpratare 2017

Diskussion om artikeln