Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skräp och avföring plågar Lofoten - Norges regering säger nej till turistskatt

Från 2017
En skräpcontainer där högar av sopor ligger utanför.
Bildtext En skräpcontainer ämnad för avfall från stränderna svämmar över av skräp som turister lämnat efter sig.
Bild: NRK/Kristian Breivik

Över en miljon turister besöker årligen den norska ögruppen Lofoten och det är inte enbart positivt. Naturen lider då gäster lämnar efter sig skräp och avföring lite varstans, och lokalbefolkningen lider då turister tältar på gravgårdar. Den norska regeringen har sagt nej till en turistskatt som skulle finansiera bättre infrastruktur för turisterna.

Lofoten, en ögrupp lite mindre än Åland, med 25 000 invånare, är ett allt populärare resmål för såväl norrmän som utländska turister. Midnattssol och orörd natur lockar, men ögruppens kommuner har svårt att klara av den massiva mängd turister som årligen besöker området. I år väntas det igen bli besökarrekord.

Toalettpapper och avföring ligger på marken vid en husknut.
Bildtext Toalettpapper och avföring är ingen ovanlig syn på de för turister populära områdena i Lofoten.
Bild: NRK/Kristian Breivik

- Jag tror att Lofoten håller på att förlora lite av den vackra, orörda naturen. Det är begränsat hur orörd den är när det ser ut så här, säger Lofotenbon Ivan Myklebust till NRK.

Tillsammans med barnen på det daghem han jobbar är han ofta ute på utflykt. Men utflykterna har blivit svårare – barnen kan inte längre tillåtas klättra på stenar, eftersom det bakom dem kan ligga avföring från människor.

Mänsklig avföring på en sten intill en husknut.
Bildtext I brist på toaletter uträttar besökare sina behov bakom lador och uthus, men också mitt ute i naturen.
Bild: NRK/Kristian Breivik

Turister vill väl - infrastrukturen saknas

Avföring, använt toalettpapper och bindor och tamponger är ingen ovanlig syn på de för turister populära områdena – det råder brist på toaletter för besökare att använda.

- Jag tror att de allra flesta turister vill göra sitt för att naturen ska förbli ren, men det saknas faciliteter när ”nöden är som störst”, säger ledaren för projektet Clean Up Lofoten Monica Kleffelgård Hartviksen.

Hartviksen anser att det behövs mer information om var toaletter finns, samt bättre och fler toaletter, sopkärl och parkeringsplatser. Det största problemet, menar Hartviksen, är finansieringen.

En skräpcontainer där högar av sopor ligger utanför.
Bildtext De få sopkärl som finns svämmar över. Mycket skräp blir kvar i naturen.
Bild: NRK/Kristian Breivik

Lofotens sex kommuner har redan en längre tid velat införa någon slags turistskatt för att finansiera bättre infrastruktur för turisterna, till exempel i form av ett litet påslag på hotellpriserna.

- Som ledare [för kommunen] tycker jag att det är direkt fel att ta pengar från skola, äldreomsorg och andra lagstadgade uppgifter i en liten kommun, för att sätta upp avfallstunnor och bygga toaletter till turisterna, för att vi är ett attraktivt ställe att besöka, sade ledaren för kommunen Flakstad, Hans Fredrik Sördal tidigare i år till NRK.

Det är inte rätt att lägga hela räkningen på små utkantskommuner

― Elisabeth Dreyer

Då, i mars 2017, hade den norska regeringen precis sagt nej till att införa turistskatt. Från regeringshåll motiverar man beslutet med att Norge måste tänka på konkurrenskraften i turismnäringen – det går inte att lägga på nya skatter.

Gunnar Gundersen, medlem i näringskommittén i Stortingen för partiet Höyre, konstaterade då att kommunerna bör kunna täcka kostnaderna för gemensamma projekt från andra källor än nya skatter.

En hamn i Lofoten, i förgrunden turkost vatten och i bakgrunden berg.
Bildtext Lofotens idylliska och orörda natur lockar - för mycket.
Bild: NRK/Geir Svendsen

På turistbyrån Destinasjon Lofoten kontrade man med att regeringen inte förstår de utmaningar som finns utanför tätorterna – det är inte bara Lofoten som lider av turismen, utan också andra turistattraktioner som till exempel Trolltunga och Preikestolen.

- Det är uttalat att turismen är ett av de huvudsakliga satsningsområdena här i landet. Då är det inte rätt att lägga hela räkningen på små utkantskommuner, sade chefen för turistbyrån, Elisabeth Dreyer till NRK.

Smärtgränsen nådd när invånarna tröttnar

Det har gått så långt att en del vill flytta fokus bort från Lofoten – helt enkelt sluta rekommendera det som resedestination och rikta marknadsföringen någon annanstans.

- Det är tillräckligt med turister nu. Vi måste rikta marknadsföringen bort från regionen, säger direktören för hållbar turism vid organisationen Innovasjon Norge, Audun Pettersen till NRK.

En liten gränd mellan två hus där skräp, toalettpapper och avföring finns.
Bildtext Mellan dessa två båthus har turister "etablerat" ett avträde.
Bild: NRK/Kristian Breivik

Förutom problemen med skräp och avföring lider lokalbefolkningen av turister som sätter upp tält på privata tomter och gravgårdar. Situationen kan jämföras med läget i stora europeiska städer, säger Pettersen.

- I Barcelona ser man stora planscher med texten ”Tourists go home”. Den senaste jag såg var ”Tourists are terrorists”. I Venedig har lokala invånare kastat sig i vattnet framför kryssningsfartygen för att förhindra dem från att lägga till.

Också turismdirektören vid Innovasjon Norge, Bente Bratland Holm anser att trycket på Lofoten är för hårt. Det första tecknet på att smärtgränsen är nådd är då lokalbefolkningen upplever att de inte ryms.

Mänsklig avföring mellan några stenar.
Bildtext Lofotens och hela Norges rykte lider när populära resmål smutsas ner.
Bild: NRK/Kristian Breivik

Det blir helt enkelt en krock mellan lokalbefolkningen och besökarna och istället för att berika så blir turisterna en belastning, säger Bratland Holm. På sikt kan det skada Norges rykte som resedestination, menar hon.

Djungeltrumman sköter sitt

Pettersen menar att turismnäringen har marknadsfört Lofoten på fel villkor – och måste nu ta mycket av ansvaret för situationen där. Han tror också att djungeltelefonen kommer att sköta sitt.

- När nyheten om medaljens baksida sprids genom sociala medier kommer många att söka sig till andra ställen.

På Destinasjon Lofoten menar man ändå att turisterna också för med sig mycket gott till området – de bidrar till att lokalbefolkningen är högt utbildad och att till exempel utbudet av restauranger är betydligt större än vad det annars hade varit.

Det som behövs är bättre infrastruktur – och här medger kommunerna att de kan bli bättre, trots bristande resurser.

Kom hit i maj eller i september, då får du cykla på bra vägar utan för mycket trafik

― Elisabeth Dreyer

Både Innovasjon Norge och Destinasjon Lofoten uppmanar intresserade att besöka området utanför högsäsongen. Till exempel vintertid är området magiskt, och ganska folktomt, säger Audun Pettersen.

- Om du till exempel är cykelturist är det klokt att cykla om nätterna. Eller så kan du komma hit i maj eller i september. Då får du cykla på bra vägar utan för mycket trafik, säger Elisabeth Dreyer.

Diskussion om artikeln