Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Brittiskt derby mellan England och Skottland

Från 2017
Uppdaterad 19.07.2017 21:41.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM i fotboll för damer: ENG - SCO (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den första gruppspelsomgången i fotbolls-EM avslutas med landskampsklassikern England–Skottland. VM-trean England är storfavorit mot Skottland, som gör storturneringsdebut i kväll.

Engelska fotbollsförbundet storsatsar på damfotboll. Damlandslaget har en årsbudget på 18 miljoner pund och man har bland annat värvat rugbylandslaget fysiktränare Ben Young för att drilla spelarna inför EM.

Skottland är noviser i sammanhanget. Efter att man halkat på kalkstrecken i kvalet till EM 2009 och 2013 så avancerade Skottland till årets slutspel med ett imponerande saldo på sju segrar och endast en förlust i kvalet.

EM-turneringen är den mångåriga chefstränaren Anna Signeuls avskedsföreställning. Svenskan tar över som Finlands chefstränare efter EM.

Skottland saknar nyckelspelare

England är storfavorit i kväll i Utrecht. Inte minst för att Skottland saknar nästan en handfull nyckelspelare på grund av skador.

Det största avbräcket är Kim Littles frånvaro. Little är Skottlands främsta målskytt genom tiderna med 48 landslagsmål. BBC utsåg henne till årets bästa damspelare i världen i fjol.

England har dominerat mot Skottland

De tidigare landskamperna mellan England och Skottland befäster Englands favoritskap. Skottland har vunnit en enda av de 24 matcherna.

England har segrat 21 gånger och två kamper har slutat oavgjort.

Sagt inför match

Vårt budskap till spelarna är simpelt. De här tre veckorna kan förändra de kommande 50 åren. Vi har tre veckor på oss att skriva historia och leva resten av livet som mästare och vinnare.

― Mark Sampson, Englands chefstränare

En seger skulle vara den största meriten i min karriär – och jag har haft en fantastisk karriär.

― Anna Signeul, Skottlands chefstränare

Referentens tips

England har haft en tendens att inleda turneringar trögt. Vi skall också komma ihåg att storfavoriterna Tyskland och Frankrike pressades hårt i sina öppningsmatcher. Skottland kommer sannolikt att sälja sig dyrt, men England vinner 1–0.

Matchen mellan England och Skottland sparkar i gång klockan 21.45. Sändningen på TV2 och Yle Arenan inleds klockan 21.35.

Diskussion om artikeln