Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analytiker: Sannolikt att Nordeas huvudkontor stannar i Sverige

Från 2017
Nordea Helsinki
Bildtext Nordea överväger att flytta sitt huvudkontor
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Nordea har i dag, torsdag publicerat sitt kvartalsresultat, men det som intresserar mer är huruvida huvudkontoret ska flyttas. Beslutet om huvudkontoret ska fattas i september.

Nordea har hotat att flytta sitt huvudkontor bort från Stockholm för att undgå höjda skatter och avgifter som den svenska staten införde för att gardera sig mot kommande bankkriser.

Det har spekulerats att huvudkontorets nya adress kunde finnas i Helsingfors eller Köpenhamn, men det tror inte analytiker Roger Wessman.

- Efter att de svenska myndigheterna har kommit emot är det sannolikast att Nordea stannar kvar, eftersom en flytt skulle innebära stora kostnader i sig, säger Wessman.

Att banken flyttar är ändå inte omöjligt. Nordea har uttryckt sit missnöje med de svenska myndigheterna och skulle gärna flytta sitt huvudkontor till ett land som hör till EU:s bankunion. Då har banken samma spelregler som övriga banker i EU-området och behöver inte oroa sig för snabba lagändringar som bara gäller dem.

Wessman tror ändå att ifall banken flyttar så är det Köpenhamn som drar det längre strået.

- Köpenhamn är det mest sannolika, eftersom Nordea redan där har sådana funktioner som hör ihop med ett huvudkontor, säger Wessman.

Diskussion om artikeln