Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nytt fall av skadskjutet rådjur

Från 2017
Uppdaterad 20.07.2017 08:41.
Rådjur på gård.
Bild: All Over Press

Polisen i Jakobstad håller som bäst på att reda ut den omfattande tjuvjakten på rådjur och vitsvanshjort i Jakobstad som enligt de uppgifter som hittills framkommit började 2016. Nu finns det ett ytterligare fall som går tillbaka ända till december 2015 i Nykarleby och som aldrig polisanmäldes.

Nykarlebyfallet skedde på jaktföreningen Sylvias jaktområde men styrelsen för föreningen anmälde aldrig händelsen till polisen - den behandlades bara i föreningens styrelse. Rådjuret i Nykarleby hade också skjutits med ett finkalibrigt vapen men det är outrett om det finns några kopplingar till fallen i Jakobstad. Polisens förundersökningsledare har inte gått att nå för en kommentar.

Rådjuret i Nykarleby hittades i ett dike

Rådjuret i Nykarleby, en hona, hittades i ett dike i närheten av Bådan i Nykarleby den 7 december 2015. Rådjuret var skadskjutet, sannolikt med ett finkalibrigt vapen men hade dött i diket.

- Det som gjorde oss betänksamma var att man inte gjort eftersök på det skadskjutna djuret. Det här var också ett olovligt byte vid den aktuella tidpunkten, jaktföreningen hade bara lov att skjuta bock och kid då, säger jaktföreningen Sylvias ordförande, Kjell Fellman.

- Vi hade en diskussion i jaktföreningen och informerade om det skedda och att det inte följer några etiska regler för jakt. Vi polisanmälde inte det skedda. I efterskott kan man ju fundera om det var rätt eller fel.

Nytt fall i Jakobstad för en månad sedan

Nykarlebyfallet från 2015 togs på nytt upp till diskussion jaktföreningen Sylvias styrelse för en månad sedan. Anledningen var att man nåtts av ryktena att inälvor av ett rådjur hade hittats i ett dike i Nabba i Jakobstad, på gränsen till Nykarleby.

- Vi ordnade ett extra styrelsemöte i jaktföreningen för att diskutera om vi skulle anmäla vårt gamla, ouppklarade fall från 2015. Ifall man skulle ha kunnat koppla vårt fall till det som skett i närregionen skulle man ha kunnat rentvå våra medlemmar från misstanken om jaktbrott. Styrelsen beslöt i varje fall att inte anmäla fallet från 2015 eftersom det gått så lång tid efter det skedda.

Inälvorna var gömda i ett dike

Inälvorna som hittades i Nabba för en månad sedan härstammade med sannolikhet från ett rådjur. De låg i ett dike och hittades av en jägare som var ute med sin hund som fick vittring direkt på slaktavfallet.

- Slaktavfallet hade gömts i ett dike under gräs och kvistar så att det inte syntes direkt men hunden hittade genast platsen, säger jägaren och hundägaren Mikko Mäntylä i Jakobstad.

- Antingen har nån kört över ett rådjur och tagit inälvorna ur det eller så har det skjutits. Ingetdera är lovligt.

Förundersökningsledaren Henrik Back vid polisen i Jakobstad har inte gått att nå för en kommentar.

Diskussion om artikeln