Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Näringslivet i Vasa behöver ett morgonflyg till - i stället kommer mer charterflyg

Från 2017
Resenärer på Vasa flygplats.
Bildtext Det finns goda flygförbindelser från Vasa men näringslivet i regionen har reagerat kraftigt på att Finnair drog in flyget klockan sju på morgonen.
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

I slutet av mars drog Finnair in flyget som gick sju på morgonen från Vasa till Helsingfors. Det är ett bakslag och näringslivet har reagerat, säger Peter Källberg, projektchef för turism på Vasaregionens utvecklingsbolag Vasek. Men nyheter är på kommande, i höst kommer man att presentera nya charterrutter med start från Vasa.

Näringslivet i Vasaregionen är beroende av goda flygförbindelser till Helsingfors. Peter Källberg på Vasek berättar att sjuans flyg har varit uppskattat eftersom det gett de affärsresande möjligheten att vara på plats på möten i Helsingfors redan efter klockan åtta på morgonen.

- Jag skulle inte säga att det är allvarligt men nog är det ett bakslag. Man steg på flyget sju, landade före åtta och kunde vara inne i Helsingfors före nio. Vi har fått reaktioner, säger Källberg.

Flyget som går sex på morgonen anses vara för tidigt.

Peter Källberg.
Bildtext Peter Källberg
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Sjuans flyg kan vara förlorat

- Vi har gett vår syn på saken till Finnair och vi för en ständig dialog med dem. Men man måste också förstå flygbolagens problematik. Man vill ha lönsamhet i den trafik man driver, inget företag vill göra förluster, säger Källberg.

Hurudan respons har ni fått från Finnair?

- Naturligtvis förstår de på Finnair att det är ett bortfall, just för dagsmöten och point till point-trafiken till Helsingfors. De förstår oss men de hänvisar till lönsamheten. Det var ett flyg som så att säga övernattade här i Vasa och det var förlustbringande, det flyget satte man in på mera lönsamma rutter där det fanns behov.

Har ni fått någon signal om att sjuans flyg kommer tillbaka?

- Inte för närvarande. Som sagt för vi en dialog med jämna mellanrum med Finnair.

Höga biljettpriser Vasa-Helsingfors

Källberg påpekar att det finns goda flygförbindelser idag från Vasa tack vare flygen till Helsingfors och Stockholm.

Samtidigt har många reagerat på att flygbiljetterna på rutten Vasa-Helsingfors kan vara väldigt dyra.

- Det är tidvis höga priser och det är också en prissättning som flygbolag i allmänhet har. Om man bokar nära inpå avgång blir priserna högre men är du ute i god tid får man billigare. Men det är problematiken med dagsmöten, ofta kommer det väldigt sent meddelande om att man ska till Helsingfors och då blir det de här höga priserna. Vi för också fram det här till flygbolagen.

Vasa flygplats.
Bildtext Vasa flygplats.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Har ni fått någon respons från Finnair om klagomålen på biljettpriset?

- Den respons vi fått är att det finns biljetter i alla prisklasser.

Fler charterdestinationer kommer i höst

Vad gäller reguljärtrafiken är alltså inget nytt på kommande men för charterresenärerna kommer det komma nya rutter med direktflyg från Vasa i höst.

- Chartertrafiken har ökat stadigt under året och det kommer också att öka under hösten och vintern. Det kommer både flera turer till existerande resmål och också nya.

Källberg kan i dagsläget inte berätta något mer konkret om de nya resmålen. Tidigast i slutet av augusti kan han berätta mer.

Är det utanför Europa eller vart bär det av?

- Det är både och. Vi har våra medelhavsdestinationer som vi haft hittills. Men så kommer det också lite längre bort, om jag förstått saken rätt. Men det får vi bekräftat i höst.

Diskussion om artikeln