Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skorstenen på Vasklot i Vasa är en utmaning att riva

Från 2017
Uppdaterad 20.07.2017 15:17.
På bilden ser man skorstenen vid sockerfabriken på avstånd. Brevid den står en gul lyftkran. I förgrunden ser man två lagerbyggnader.
Bild: Yle/ Axel Brink

Nästa vecka kommer man på allvar att börja riva den gamla 84 meter höga tegelskorstenen vid Sockerfabriken på Vasklot i Vasa - ett arbete med många moment och risker. Samtidigt görs jobbet med hjälp av högteknologi.

På utsidan av den gamla skorstenen klättrar sprickorna uppåt och klyver teglet. I värsta fall kunde skorstenen klyvas lite som när ett träd blir träffat av blixten. En nödlösning har varit att fästa metallringar runt skorstenen, som på en gammal tunna.

Mikael Sparf, vd för företaget Sparal som river skorstenen, säger att man redan 2008 planerade rivningen.

- Skorstenen har stått kall sedan värmeverket i fabriken lades ner. Den har fått grymma fuktskador. På höstarna suger den i sig fukt och på vintrarna spricker den, berättar Sparf.

Inuti skorstenen ligger en beläggning av tegelskärvor som faller från pipan. Bitar faller också på utsidan, vilket innebär en stor säkerhetsrisk.

- Om någon som går förbi får en tegelbit i huvudet från 85 meters höjd så går den nog rakt genom bollen så att säga.

Mikael Sparf står iklädd neongula arbetskläder invid tegelväggen av den gamla skorstenen. Han pekar på grova sprickor som löper längs med fasaden.
Bildtext Mikael Sparf
Bild: Yle/ Axel Brink

En bit i taget

Den ursprungliga planen var att spränga skorstenen. Det skulle dock inte ha gjorts lika våldsamt som den bild du som läsare har i huvudet just nu.

Man skulle ha kunnat spränga en del av skorstenen som sedan skulle vält ner på marken. Skorstenen har dock samlat i sig tungmetaller längs med åren - något som uppdragsgivaren EPV Energy ogärna vill sprida på sin mark.

Ett annat alternativ skulle ha varit att riva den för hand via kranar, men det skulle ha blivit för utdraget och dyrt. Därför valde man i stället att ta teknologin till hjälp.

- Vi har en fjärrstyrd rivningsrobot som hänger från en jättestor kran. Föraren står på marken och styr den från en skärm. Vi försöker få så mycket av teglet som möjligt att falla in i pipan, säger Sparf.

Tack vare roboten minimerar man också riskerna för rivningspersonalen och utrustningen.

Tidigare erfarenhet

Finland är inte direkt fyllt av rivningsprojekt i den här stilen. Det närmaste Sparf har att jämföra med är en 35-meter hög skorsten som de tidigare har rivit.

- Vi ser det lite som en 35-meters skorsten, men man måste tänka lite mer än dubbelt så högt. Man måste vara mer noggrann med säkerheten.

Vädret gör jobbet oberäkneligt

Blåsten ute vid havet på Vasklot kommer att göra rivningen till en utmaning.

- Den så kallade sommaren, som säkert ingen har märkt av ännu, har varit blåsig, regnig och eländig. När det blåser hårt på marknivå så blåser det väldigt hårt där uppe. Då är det stopp på arbetet, säger Sparf.

Metallkransarna som håller ihop skorstenen kommer också att bli en utmaning att få ner på ett säkert sätt. Klimatfaktorn gör det svårt att beräkna exakt hur länge jobbet kommer att ta. Rivningen kräver mycket planering, dubbelkollar och omplanering.

- I augusti någon gång får vi nog ner eländet, säger Sparf.

Diskussion om artikeln