Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kalevaspelen sista chansen – dessa idrottare tampas fortfarande om VM-biljett

Från 2017
Uppdaterad 20.07.2017 15:54.
David Söderberg, PNG 2017.
Bildtext David Söderberg stor guldfavorit – men vad blir resultatet?
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Finlands trupp till friidrotts-VM i London riskerar stanna på bara drygt tio idrottare. Det finns ändå flera som har chans att boka sin plats i VM-flyget under Kalevaspelen i Seinäjoki.

FM-tävlingarna är den sista möjligheten att klara kvalgränsen till VM. För tillfället innehåller Finlands trupp endast tio namn, då alla tiders sämsta siffra är elva från 2013.

Johanna Peiponen har kvalgränsen på 10 000 meter från i fjol, men missar hela säsongen på grund av skada. Skador gör dessutom att redan uttagna Kristiina Mäkelä och Wilma Murto inleder sina säsonger först denna vecka.

Ifall hopparduon klarar av att medverka ska alla tiders bottennotering ändå knappast tangeras.

Söderberg och Sandblom in via ranking?

I de grenar där tillräckligt många idrottare inte klarat den egentliga kvalgränsen fylls nämligen Londons deltagarlista på från rankingen – och just nu ser Finland ut att håva in åtminstone ett par extraplatser.

Såväl släggkastaren David Söderberg som höjdhopparen Linda Sandblom ligger som bäst 25:a och längdhopparen Arttu Pajulahti 30:a i rankingen, då de 32 bästa i dessa grenar ryms med.

Linda Sandblom, Raseborg, juni 2016.
Bildtext Linda Sandblom kan trots blygsamma resultat i sommar nå VM.
Bild: Anssi Mäkinen / SUL arkiv

Nedan listas fem grenar där finländare har chansen att säkra sin VM-medverkan under Kalevaspelen i Seinäjoki.

Slägga, herrar:

Finns endast en kandidat: David Söderberg. IF VOM-kastaren har siktet inställt på VM-medalj efter fyra raka topp-8-placeringar i mästerskap, men ännu har han inte spräckt kvalgränsen 76 meter. Söderberg har riktat in toppformen mot augusti och årsbästat 75,53 räcker med största sannolikhet till London, men ett formbesked inför VM skulle i vilket fall som helst vara mer än välkommet.

Längd, herrar:

Arttu Pajulahti har just nu häng på en VM-biljett med sitt personliga rekord 810 från Sierra Nevada för två veckor sedan, men kan inte vara säker på att det räcker till rankingavancemang. Förutom Pajulahti siktar åtminstone två hoppare på VM-gränsen 815. Kristian Pulli (årsbästa 807) har varit säkrast med tre hopp över åtta meter i de två senaste tävlingarna, medan Kristian Bäck (795) efter U23-EM-besvikelsen vill visa vad han har kapacitet till.

Kristian Pulli hoppar längd, Lapinlahti 2017.
Bildtext Kristian Pulli behöver några centimetrar till.
Bild: Lehtikuva

Spjut, damer:

Liksom i herrlängden bjuder damspjutet på tre aspiranter för en VM-båge: Jenni Kangas, Oona Sormunen och Heidi Nokelainen. Kvalgränsen är 61,40 men för tillfället räcker 60,48 för London. Kangas har varit det starkaste kortet på sistone och är inhemsk statistiketta med 59,44, närmast före Sormunen (58,95) och Nokelainen (58,55). En outsider är Sanni Utriainen som inte alls fått till det i år men har ett personbästa på hela 63,03 från 2015.

Slägga, damer:

Kvalgränsen 71 meter är omöjlig, men till VM behövs för närvarande ”endast” 69,44. Merja Korpela (årsbästa 68,55) är just nu fjärde dam utanför London via ranking, Krista Tervo (68,27) sjätte. Den tiofaldiga stortävlingskastaren Korpela har endast ett kast i karriären över den nuvarande rankinggränsen: 69,56 från 2009, medan unga Tervo redan förbättrat sitt personliga rekord med över tre och en halv meter i sommar.

Merja Korpela kastar slägga, Lapinlahti 2016.
Bildtext Merja Korpela ute efter mästerskap nummer elva.
Bild: Lehtikuva

Spjut, herrar:

Senast Finland skickade endast en spjutman till VM var 2003. Då var Aki Parviainen ensam – nu riskerar Tero Pitkämäki allena försvara den stolta spjutnationens färger. Kvalgränsen är 83 meter men också en dryg halvmeter kortare båge lär vara nog. Med Antti Ruuskanen och Ari Mannio på sjukstugan är Oliver Helander sommarens enda andra finländare över 80 meter (80,04), medan Lassi Etelätalo, Teemu Wirkkala, Sampo Lehtola och Sami Peltomäki under sina bästa stunder kan nå över sträcket.

Diskussion om artikeln