Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Knutpunkten hjälper dem som mår psykiskt dåligt

Från 2017
En man i rutig skjorta som heter Roland Himmelroos.
Bildtext Roland Himmelroos har grundat föreningen Knutpunkten.
Bild: Anna Björkqvist / Yle

Det kan vara svårt att söka hjälp då man mår dåligt och bor i ett litet samhälle. Hos föreningen Knutpunkten kan den som mår dåligt söka hjälp via sociala medier utan att någon annan får veta om det.

Roland Himmelroos har grundat föreningen Knutpunkten för att främja den psykiska hälsan hos barn, unga och deras familjer. Föreningen arbetar med frågor kring mobbning, missbruk, familjevåld och skilsmässor.

Himmelroos är övertygad om att tröskeln att söka hjälp är högre på små orter än om du bor i en stor stad.

- Det gäller förstås inte alla. Raseborg har jättebra stödinstanser och vård, men det är svårt att ta det första steget. Vi hjälper att bygga upp självförtroendet så att man kan ta sig vidare.

Knutpunkten har en stödperson på sociala medier dygnet runt, man kan också ta kontakt via föreningens webbplats eller ringa jourtelefonen.

Det behövs mera stöd

Roland Himmelroos har jobbat som mentalvårdare innan han blev egen företagare.

Tanken på att hjälpa andra började gro hösten 2014. Himmelroos kontaktade kuratorer och andra som jobbar med barn och unga som mår dåligt och alla sade att det behövs mera stöd.

Idén lades på is då Himmelroos började jobba på en avlastningsenhet för familjer som har barn med funktionshinder.

Sommaren 2016 tog arbetet med Knutpunkten fart igen då Himmelroos kom på idén med en förening som finansieras med hjälp av donationer och sponsorer.

Han hittade en samarbetspartner och Knutpunkten grundades i november 2016. Himmelroos började skicka ansökningar om understöd till organisationer och företag.

- Alla nappade, de tyckte att det var en bra idé. Vi är väldigt tacksamma för understöden.

Den byråkratiska djungeln är inte omöjlig

Roland Himmelroos har alltid tyckt att barn och unga med problem legat honom nära hjärtat. Han tror att det kan bero på att han blev mobbad i skolan, vilket ledde till att han själv blev en mobbare.

Tanken är nu att föreningen ska växa och ge mera stöd.

- Den som förstår den byråkratiska djungeln har inga problem, den som mår dåligt har svårt att ta sig genom den. Men det är inte omöjligt.

Intervju: Jonas Sundström

Radio Vega Västnyland

7:38

Diskussion om artikeln