Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Publikfest då Nederländerna jagar kvartsfinalplats

Från 2017
Uppdaterad 20.07.2017 21:31.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM i fotboll för damer: NED - DEN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det är upplagt för fotbolls- och publikfest då Nederländerna tar sig an Danmark i kväll i Rotterdam. Matchen är utsåld sedan länge och förväntningarna i värdnationen höjdes rejält efter segern över Norge i öppningsmatchen.

Både Nederländerna och Danmark fick en smakstart på turneringen. Hemmanationen imponerade då man vann över Norge med 1–0 efter ett mål av Shanice van de Sanden.

Danmark slog Belgien med samma siffror, men var rejält tillbakapressat under andra halvleken.

Dyrköpt seger för danskarna

Segern var dyrköpt för danskarna. Mittbacken Janni Arnth skadade foten i matchen och hennes turnering är i och med det över. Enligt uppgift ersätts hon av Mia Leth Jans.

Danmark saknar dessutom Johanna Rasmussen och Julie Trustrup. Båda var nyckelspelare i EM-kvalet men lider nu av knäskador och kan därmed inte delta i EM-slutspelet.

Nederländerna vann senaste EM-dusten

Danmark har historiskt sett dominerat mot Nederländerna. Av de tjugo landskamperna lagen emellan har elva slutat i en dansk seger. Nederländerna har vunnit fem gånger.

Senast de möttes i en storturnering var i EM i Finland för åtta år sedan. Nederländerna vann den gruppspelsmatchen med 2–1 och avancerade överraskande till kvartsfinal.

Nederländerna har gjort raska framsteg inom damfotbollen och numera är man bättre placerat än Danmark på världsrankingen.

Sagt inför match

Den högljudda publiken kommer att göra det svårt för oss att kommunicera. Men vi är förberedda på det.

― Danmarks superstjärna Pernille Harder

NEJ!

― Nederländernas chefstränare Sarina Wiegmans svar på frågan om hon skulle vara nöjd med oavgjort

Referentens tips

Hemmalaget ser starkt ut och kan mycket väl gå långt i turneringen. I kväll tar man ett steg på vägen genom att besegra Danmark med 2–0.

Matchen mellan Nederländerna och Danmark spark i gång klockan 21.45. Sändningen på TV2 och Yle Arenan inleds klockan 21.35.

Diskussion om artikeln