Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Savon Sanomat: Nynazisten Torniainen fick pris från Nordiska motståndsrörelsen

Från 2017
Uppdaterad 21.07.2017 11:02.
Eppu Torniainen anländer till rätten 21 december 2016.
Bildtext Nynazisten Jesse Eppu Oskari Torniainen fick pris av Nordiska motståndsrörelsen för att han misshandlade en man på Elielplatsen i september. Arkivbild.
Bild: Ari Lahti

Savon Sanomat rapporterar att nynazisten Jesse Eppu Oskari Torniainen fick ett pris på Nordiska motståndsrörelsens aktivistdagar i Sverige. Torniainen sparkade en man i bröstkorgen så att denne föll och slog huvudet, på Elielplatsen i Helsingfors i september i fjol. Mannen dog några dagar senare på sjukhuset.

Dådet skedde under Finska motståndsrörelsens demonstration på Elielplatsen. Nordiska motståndsrörelsen gav priset till Torniainen för dådet.

Helsingfors tingsrätt dömde i december Torniainen för grov misshandel till två års fängelse. Rätten menade att offrets död inte straffrättsligt kunde ses som kopplad till Torniainens spark.

Åklagaren krävde minst 5,5 års fängelsestraff till Torniainen. Åklagaren överklagade till hovrätten. Torniainen har inte begärts häktad utan han får vänta på överklagandets resultat på fri fot.

Motivering till att Motståndsrörelsen borde upplösas

Polisstyrelsen ska använda det att Nordiska motståndsrörelsen gav ett pris till Torniainen för våldsdådet som en motivering till att Motståndsrörelsen i Finland borde upplösas. Polisstyrelsen har lämnat in en stämningsansökan i saken. Den kommer att behandlas i Birkalands tingsrätt i augusti.

Polisstyrelsens andra motiveringar är att motståndsrörelsen verkar olagligt. Det här motiverar Polisstyrelsen med att material de samlat in tyder på att misshandeln vid Elielplatsen sågs av Motståndsrörelsen som en del av dess verksamhet. Polisstyrelsen menar också att motståndsrörelsen verkat mot god sed genom att skända offrets minne.

Polisstyrelsen kräver att tingsrätten ska upplösa Nordiska motståndsrörelsens finska avdelning, dess lokala avdelningar och föreningen Pohjoinen perinne samt dess nätbutik och tidning.

Källor: STT, Savon Sanomat

Diskussion om artikeln