Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisen i Europa och USA stängde ner stora drogsajter på internet

Från 2017
Uppdaterad 20.07.2017 20:03.
Foto på ett tangentbord.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Myndigheter i Europa och USA har stängt ner försäljningssajter på internet där man bland annat sålt droger, vapen och förfalskade identitetsbevis.

Av de olagliga sajterna som stängts ner är AlphaBay och Hansa bland de största. Enbart AlphaBay uppskattas ha över 200 000 användare och runt 40 000 försäljare. Sajten säljer bland annat droger, vapen, förfalskade dokument och hackerverktyg.

Den europeiska polismyndigheten Europol uppskattar att sajten under tre år gjort affärer värda nästan 900 miljoner euro.

Handelsplatserna har verkat i det så kallade Tor-nätverket som är den delen av internet som inte är offentlig. I Tor-nätverket kan användare dölja sin identitet och datorernas platsinformation. Det har lett till att olaglig verksamhet samlats i nätverket.

En banbrytande operation

Myndigheterna på båda sidorna om Atlanten har beskrivit operationen som banbrytande. Den nederländska polisen lyckades exempelvis med att infiltrera Hansa för att observera handelsplatsens användare utan användarnas vetskap.

Då de amerikanska myndigheterna stängde ner AlphaBay kunde den nederländska polisen identifiera den amerikanska handelsplatsens användare då många direkt flyttade över till Hansa efter att AlphaBay stängdes ner.

Den nederländska polisen har gripit två tyska sajtadministratörer på Hansa och har också beslagtagit servrar i Nederländerna, Tyskland och Litauen.

USA:s federala polis FBI och narkotikamyndigheten DEA har beslagtagit AlphaBays servrar i Kanada och Nederländerna.

Artikeln är en översättning på Yle Uutisets text.

Diskussion om artikeln